Gradska hronika

Evropsko zakonodavstvo na ruku velikim kompanijama

U Pirotu je proteklih dana održan veoma značajan skup poljoprivrednica iz cele Evrope pod sloganom “I mi smo farmeri”. Jedan od brojnih zaključaka ovog skupa jeste i da evropsko zakonodavstvo iz oblasti poljoprivrede ne pravi razliku između malih proizvođača i velikih kompanija.

AMMA-CEWFG2015_1

Tokom ovog okupljanja, poljoprivrednice su zaključile da dele iste probleme. Deo problema je u vezi sa aktuelnim evropskim zakonodavstvom u oblasti poljoprivrede i proizvodnje organske hrane koji ne pravi razliku između malih proizvođača i kompanija.

„Mi nismo u mogućnosti da ispunimo sve potrebne standarde i zahteve zakonodavca kada je u pitanju proizvodnja i pristup tržištu. Jednostavno smo premali da bismo se takmičili sa velikim proizvođačima i zbog toga je potrebno ustanoviti drugačija pravila za nas“, kaže Nevena, proizvođačica vina iz Srbije. Kao izlaz iz situacije, poljoprivrednice vide umrežavanje i povezivanje kroz ženske zadruge u kojima bi delile resurse i iskustva čime bi ostvarile lakši pristup tržištu hrane.

AMMA-CEWFG2015_4

Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope 2015 održano je tokom 5 dana i obuhvatilo je brojne radionice u vezi sa tržištem organskih proizvoda i zadrugama. Podeljene u male grupe, učesnice su imale priliku da razviju biznis planove za prodaju svojih proizvoda uz lične mentorske konsultacije. Program je uključio i diskusiju o iskustvima o tome kako unaprediti WWOOF mrežu koja povezuje volontere i vlasnike organskih domaćinstava u svetu, a čije se učesnice okupljanja članice. Održana je i radionica recikliranja papira i razmene proizvoda i semena starih sorti. Učesnice su posetile lokalnu farmu životinja, kao i domaćinstvo koje se bavi ruralnim turizmom, a čija je vlasnica žena. Poslednjeg dana okupljanja, poljoprivrednice centralne Evrope posetile su Mlekarsku školu u Pirotu kako bi se upoznale sa tradiocionalnim procesom proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja i zelenu pijacu kako bi razgovarale sa lokalnim proizvođačicama.

AMMA-CEWFG2015_7

Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope 2015 organizovao je „AMA – Centar za negu čoveka i prirode“ uz podršku Central European Initiative (CEI) Cooperation Fund (www.cei.int). Partneri događaja su globalna Federacija WWOOF Organizacija (www.wwoof.net) i Opština Pirot (www.pirot.rs).

AMMA-CEWFG2015_6

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker