Lokalna samouprava

Evropska nedelja mobilnosti u Pirotu. Niz predavanja za sve uzraste, besplatna autosedišta za najmlađe

Pirot se ove godine aktivnije nego ranije uključio u obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti pa će tokom cele nedelje svakodnevno biti događaja koji za cilj imaju promociju bezbednosti u saobraćaju. 

U osnovnim školama i Predškolskoj ustanovi Čika Jova Zmaj održane su juče predstave na kojima su se poznati pirotski mladi glumci i “influenseri” na društvenim mrežama  Danica Stanković i Nenad Milošević uz predstavu i podsećanje na sva važna pravila u saobraćaju deci podelili i Pažljivkova pravila u saobraćaju – autorsku brošuru koja se bavi podizanjem svesti kod najmlađih o značaju bezbednosti u saobraćaju.

Danas je u Domu kulture Slaviša Savić, iz Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara, učenicima starijih razreda osnovnih i srednjih škola govorio o svom primeru nepoštovanja pravila saobraćaja koje ga je koštalo bezmalo života kao osamnaestogodišnjaka, ali je nakon saobraćajne nezgode ostao doživotni invalid.

-Deca nisu svesna sa koliko ozbiljnih posledica može da se susretne svako ko ne poštuje saobraćajna pravila. Ja sam saobraćajnu nezgodu imao sa nepunih 18 godina i dan danas sam zbog prebrze vožnje i nevezivanja pojasa u invalidskim kolicima. Do sada smo za četiri godine održali preko 300 predavanja. Reakcije mladih su veoma pozitivne i mislim da uspevamo da kroz praktične primere decu upoznamo sa kakvim se konsekvencama mogu susresti ukoliko ne poštuju i striktno se pridržavaju pravila u saobraćaju-kazao je Savić.

Takođe danas održano je i predavanje u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja na kome su stručnjaci objasnili ispravne načine korišćenja autosedišta za bebe i decu.

Govorili su o značaju korišćenja ovih sedišta koja mogu spasiti živote najmlađih, a kako kažu stručnjaci, bebe i deca se najčešće povređuju upravo u automobilu, kada su pored roditelja, ali nisu bila u autosedištima, ili pak nisu bila ispravno vezana, što je gotovo isto kao da nisu ni bila u autosedištu.

Na kraju predavanja koje je sadržalo i uputstva za ispravnu instalaciju autosedišta, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić podelio je besplatno 50 autosedišta pirotskim trudnicama.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker