Gradska hronika

Evropska nedelja gradova i regiona

Delegacija Grada Pirota, i predstavnici srpskog dela Evroregiona Nišava,  koju su činili Vladica Tošić, zamenik predsednika Skupštine Grada Pirota,  član Izvršnog komiteta AEBR-a, i kopredsednik Evroregiona, Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika Grada Pirota, član Skupštine AEBR-a i koordinator Evroregiona za srpski deo i Milan Popović, predsednik  Skupštine Grada Pirota i član Skupštine AEBR-a, učestvovala je u radu  godišnje konferencije Evropskog komiteta regiona, koja je posvećena EGTC platformi i na ovogodišnjoj manifestaciji “Evropska nedelja gradova i
regiona-Open days”.

Osma godišnja konferencija platforme EGTC-a održana je 8. oktobra 2018. godine u Briselu. Konferencija je okupila predstavnike 70 EGTC-a iz svih krajeva Evrope. Platforma EGTC-a integriše, kroz koordinaciju Evropskog komiteta regiona, političke i tehničke predstavnike svih postojećih EGTC-a. Platforma ima za cilj da olakša razmenu iskustava na terenu, promoviše EGTC kao alat za teritorijalnu koheziju i da osigura vidljivost projekata EGTC-a, a takođe podržava i konsultativnu ulogu Evropskog komiteta regiona u prekograničnim, transnacionalnim i međuregionalnim pitanjima.

Na ovom sastanku predstavljen je najnoviji izveštaj o EGTC Monitoringu i nova Uredbu “Evropski prekogranični mehanizam” koju je predložila Evropska komisija i koja bi mogla imati dalekosežan uticaj na prekograničnu saradnju. Takođe prezentovan je izveštaj Evropske komisije o primeni Uredbe o EGTC-u i razgovarano je o predloženoj Atinskoj deklaraciji o budućnosti Evrope i ulozi EGTC-a. Nakon glavnog sastanka, predsedavajući Komisije COTER Komiteta regiona EU, je predstavio pobednika i uručiti počasnu godišnju nagradu EGTC-a 2018. godine.

 

Ovogodišnja, 16. po redu “Evropska nedelja gradova i regiona-Open days” održana je u Komitetu regiona u Briselu.  U fokusu ovogodišnje manifestacije bila je tema posvećena budućnosti kohezione politike nakon 2020. godine, jer se između ostalog ove godine navršava 30 godina od kada je ona uspostavljena. Pored ove teme, manifestacija je, posebno u okviru regionalnih partnerstava pokrila i druge prioritetne teme od značaja za razvoj Evrope. Evropska nedelja gradova i regiona podjedanko je namenjena predstavnicima lokalne samopurave kao i biznis zajednice,  koji su angažovani na ekonomskom i privrednom razvoju lokalne samouprave i regiona.

 

Evropska nedelja gradova i regiona predstavlja platformu za promovisanje potencijala regiona i privlačenje stranih direktnih investicija, informisanje o aktuelnim regionalnim projektima, razmenu iksustava i umrežavanje sa partnerima iz Evrope i sveta. Ove godine Evropska nedelja gradova i regiona, okupila je najznačajnije regionalne i lokalne aktere na starom kontinentu u više od 150 zvaničnih događaja.

 

Grad Pirot i Evroregion Nišava iskoristili su ovu najveću regionalnu manifestaciju koja privuče više od 7000 učesnika, u cilju svoje promocije i promocije incijative za osnivanje EGTC-a EUROBALKAN. Predstojeće godine su itekako važne u pogledu debate o budućnosti kohezione politike i novih razvojnih fondova.  Na sve ove teme, Grad Pirot i Evroregion Nišava ponudili su svoje pozitivne primere i razvojna dostignuća pred briselskom publikom.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker