Lokalna samouprava

EU PRO program – Predstavljen novi Javni poziv za razvoj preduzetništva

EU PRO program je, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio Javni poziv namenjen preduzetnicima i tim povodom u Pirotu je održana info-sesija u cilju podrške preduzetništva, mikro i malih preduzeća. Za ovaj poziv Evropska unija obezbedila je tri miliona evra namenjena za nabavku nove opreme i uvođenje usluga kako bi doprinela unapređenju konkurentnosti malog biznisa u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Pravo učešća na pozivu, koji je otvoren do 30. juna 2022. godine, imaju preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine u jednoj od 99 lokalnih samouprava uključenih u program. Poziv uključuje preduzeća koja se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga koje obuhvataju informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, usluge vezane za turizam, održavanje i popravke, rekao je, između ostalog, Goran Zlatković, saradnik u EU PRO programu.

“Ovo je treći poziv, iskustva su jako dobra. U prethodnom pozivu, ne samo u Pirotskom okrugu već uopšte, bilo je 110 dobitnika grantova bespovratnih sredstava. To je proizvelo upošljavanje oko 600 novih ljudi u različitim preduzećima i značajno povećanje dobiti, profita i konkurentnosti. U Pirotu smo imali nekoliko vrlo uspešnih preduzeća. Jedno od njih je i Boemska potkovica koja se bavi proizvodnjom i promocijom peglane kobasice. To je jedan, zaista dobar primer preduzetničke prakse” – rekao je Zlatković.

Od ukupnog budžeta, dva miliona evra su namenjena za podršku proizvodnim preduzećima, a milion evra će biti utrošeno za pomoć malim biznisima koji se bave uslužnim delatnostima. Visina podrške po pojedinačnom projektu za preduzeća registrovana za proizvodnu delatnost iznosi od 10.000 do 40.000 evra, a za preduzeća registrovana za pružanje usluga od 10.000 do 30.000 evra. U oba slučaja obavezno je minimalno sufinansiranje od 20 posto vrednosti projekta, odnosno 15 posto za preduzeća iz opština koje pripadaju četvrtoj kategoriji razvijenosti

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker