Kultura

Epski spektakl u bioskopu Doma kulture u Pirotu

WARCRAFT: POČETAK (WARCRAFT: THE BEGINNING) 3D

Na repertoaru bioskopa Dom kulture od 2. Do 6. juna. Početak 21. sat. Cena ulaznice 300 dinara.

Režija: Duncan Jones
Uloge: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Toby Kebbell,
Ben Schnetzer, Rob Kazinsky, Daniel Wu
Scenario: Charles Leavitt i Duncan Jones
Žanr: 3D epska avantura
Studio: Legendary i Universal

image

Iz studija Legendary Pictures i Universal Pictures stiže „Warcraft – Početak“, epska avantura o sukobu nastalom zbog sudara svetova zasnovana na svetskom fenomenu Blizzard Entertainmenta.

image

Mirno carstvo Azerota stoji na ivici rata kad se njihova civilizacija suoči sa neustrašivom rasom osvajača: Ork ratnici beže iz svog doma koji je na rubu propasti i žele da kolonizuju drugi svet. Kad se portal otvori da spoji ova dva sveta, jedna vojska se suočava sa uništenjem, a druga sa nestankom. Sa ove dve zaraćene strane, dva heroja će krenuti jedan na drugog, a to će odrediti sudbinu njihovih porodica, njihovog naroda i njihovog doma.

image

Tako počinje spektakularna saga o moći i žrtvovanju u kojoj rat ima mnogo lica i gde se svako bori za nešto.

image

UVOD U SVETOVE

U Azerotu su svetla i tamna magija životne sile ovog neobičnog sveta i deo prirodnog poretka koji oblikuje sudbine svih koji žive na ovoj planeti. Ljudskim kraljevstvom vladaju kralj Lejn (Kuper) i njegova kraljica, ledi Tarija (Nega), oboje blagorodni monarsi koji žive u blistavom, mirnom gradu Stormvindu.
Rame uz rame s kraljem Lejnom još od detinjstva stoji moćni ratnik Anduin Lotar (Fimel), komandant azerotskih vojnih snaga. Ovo mirno kraljevstvo, koje uživa u višegodišnjem blagostanju i napretku, nadzire savet magova poznat kao Kirin Tor – elitni čarobnjaci koji održavaju ravnotežu iz udaljenog Dalarana, citadele koja lebdi u oblacima
Mediv (Foster), Zaštitnik Azerota i najmoćniji čarobnjak, sa kraljem Lejnom i Lotarom, štiti stanovnike po svaku cenu. Ali, mladi mag, Kadgar (Šnecer), odlučan je da se pobuni protiv drevnih čarobnjaka u Kirin Toru u potrazi za višom istinom. I dok je Azerot na ivici rata, tokom njegovog pohoda će ukrstiti puteve sa komandantom Lotarom što će imati sudbinski uticaj na njihove živote.
S druge strane ovog multiverzuma, Drenor je dom rasi poznatoj kao Orci – ponosnim, divljim ljudima koji ne znaju za život bez rata i borbe. Ovi ratnici sa kljovama visoki skoro 2,5 metra, sa jedinstvenim oklopima i raznovrsnim brutalnim oružjem od čelika, pravi su monoliti borbe, rođeni i odgajani za borbu i preživljavanje. Ali planeta Orka umire i, ako žele da njihova vrsta opstane, moraju da napuste svoje domove i odu u drugi svet. I ako ga treba osvojiti da bi oni preživeli, neka tako i bude.
Njihov vođa je lukavi tiranin i šaman Guldan (Vu), koji je neka vrsta spasioca Orka. Koristeći mračnu i opasnu magiju, otvorio je portal za novi svet. Uz podršku Blekhenda (Braun), najstrašnijeg borca među Orcima i vojskovođe, on ujedinjuje očajne klanove u armiju poznatu kao Horda spremnu za invaziju. Iako se poglavice svih klanova slažu s Guldanovim naređenjem da izvrše invaziju na Azerot i savladaju njihov narod, jedan Ork se izdvaja…
Durotan (Kebel), voljeni vođa klana Frostvulf, seća se mirnijeg i plemenitijeg vremena pre Guldanove moći. Iako sumnjičav i uznemiren zbog njihovog de facto vladara, Durotan, njegova žena Draga (Galvin), drugi u komandnom lancu Orgrim (Kazinski), i čitav klan Frostfulf, pridružuju se braći i sestrama u masovnom egzodusu kroz mračni portal do Azerota. Oni se plaše mračne magije koja im omogućava prolaz, ali kakav drugi izbor imaju ako žele da njihov narod preživi?
Kada stignu u Azerot, Durotan počinje da se pita postoji li miroljubiviji način da ovaj svet postane njihov novi dom. U tome nije usamljen: ratnica Garona (Paton) – pola ljudsko biće, pola Ork – izdanak je dva sveta, ali ne pripada nijednom. Veliko je pitanje kome će na kraju biti odana: plemenima koja su je porobila ili neprijatelju koji je oslobodio?
I dok se mračni portal otvara i dovodi dve armije u direktan sukob, jedna strana se suočava sa uništenjem, a druga, sa poražavajućim istrebljenjem. U senci invazije koja preti opšti uništenjem, dva junka sa suprotnih strana, Lotar i Durotan, postavljaju pitanje da li je rat jedini odgovor.

O LIKOVIMA

Garona – Nepokorena

Robinja Orka vešca Guldana, Garona je prelepa polu-Orkinja koja potiče iz dva sveta ali ne pripada nijednom. Slomljene kosti joj brže zaceljuju pa je Garona jača no što možete i da zamislite. Ona je veliki borac. Otpadnica uhvaćena između dva sveta, Garona se bori da je prihvate i da nađe svoje mesto. Patnju je pretvorila u snagu kako bi postala samostalna ratnica i zato veoma dobro razume da svako mora da strahuje da bi preživeo. Međutim, kad je očaraju Lotarovi hrabrost i šarm, zaklinje se da će se boriti uz njega.

Anduin Lotar – ratni heror

Lotar je neustrašivi ratnik koji se odano bori uz kralja da bi zaštitio svoj narod i svoga sina i sprečio rat sa strahotnim neprijateljem koji preti da uništi njihov svet. Da bi postao zaštitnik kakav je potreban Azerotu, njega vodi odanost domovini, pa žrtvuje sve, a često i emotivne veze. Iako teško pušta bilo koga da mu se približi, Lotar predstavlja sve one koji su živote zakleli kralju i kraljevstvu. Ovaj pomalo gizdavi otpadnik, ipak je junak koji izvrsno jaše grifona i neverovatno je hrabar u borbi. On je taj koji će odrediti sudbinu Azerota.

Kadgar – Tragač

Moći knjiškog moljca, mladog Kadgara, leže u njegovom znanju. Iako nosi sudbinski znak Kirin Tora, Kadar, bivši šegrt Zaštitnika, pokušava da vodi običan život. Međutim, iako je okrenuo leđa upisanoj sudbini, Kadara će ipak da privuče misterija vezana za invaziju Azerota i da nauči da živi u skladu sa odgovornostima koje su se nametnule uz njegovu moć. Dok se bori da nađe mesto među junacima, Kadgar upoznaje tajne sopstvene moći i mračnih sila koje se kriju iza nje.

Durotan – plemeniti poglavica Orka

Voljeni vođa koji jaše svog vuka, Durotan se bori za mesto koje će nazvati domom, gde će moći da gradi budućnost za svoju porodicu. Durotan se bori za opstanak svog klana i trudne žene, Drake. Veruje u svoju vrstu i ono što su bili pre no što je Guldan zavladao: oni su stvorenja brutalne snage koju vode zakoni prirode i čija disciplina i čast se ne dovode u pitanje. On vrlo dobro zna, da bi njegov narod preživeo, on i Draka moraju da povedu Orke i da stvore dom u Azerotu.

Mediv – Zaštitnik

Zaštitnik koji služi Azerotu svojim vrhunskim magijskim oružjem, Mediv je platio visoku cenu zauzdavanja mističnih sila. Najmoćniji od svih magova, on je nedvosmisleni Zaštitnik ove zemlje i ima jedinstven zadatak i moć da koristi magiju da bi zaštitio građane i povratio ravnotežu prirodnog reda u kraljevinama. Dok ga ne pozovu da brani svet, njegov život je neuhvatljiv – jer on je povezan sa nepojmljivim silama u njegovoj kuli izgrađenoj iznad čvora moćnih tokova. On postoji da bi štitio Azerot; to mu je jedina svrha.

Kralj Lejn – Kralj Ratnik

Svaki kralj nasleđuje izazove svoga doba – za plemenitog kralja Lejna to nasleđe je možda najveći rat u istoriji Azerota. Dobroćudni vladar, Lejn mora da okupi vođe Azerota (patuljke, vilenjake i svoje ljude) da bi se borili sa vojskom Orka koji stižu u njihov svet i prete istrebljenjem. Boreći se da ujedini kraljevstva, Lejn je siguran da će razjedinjeni, narodi Azerota nestati u borbi protiv ovog neprijatelja. On će se do kraja boriti da sačuva svoje kraljevstvo i da zaštiti narod.

Ledi Tarija – Kraljica nade

Tarija je mudra i pravedna kraljica, i u eri zveri, brutalnosti i ratnih poprišta, njena milost i diplomatija su pravi svetionik nade za sve ljude baš u trenutku kad im ovo najviše treba. Vešta mirotvorka koja koristi svoju žensku intuiciju da pridobije Garonino poverenje, Tarija zna da narodi Azerota moraju da se ujedine kako bi okončali rat. Zna da „jaki vođa mora da zasluži poverenje svog klana,“ i sigurna je da ona mora da ga zasluži kod Garone. Srećno udata za Lejna Rina, njenog kralja, Tarija je majka njihovom sinu, Varijanu. Njihov brak je brak jednakih, i njih dvoje gaje iskreno poštovanje jedno prema drugom.

Orgrim – Borac

Orgrim vlada moćnim Maljem propasti (Doomhammer), jednim od najsmrtonosnijih oružja u svetu Orka. Do njega je stigao prenošenjem s kolena na koleno i kroz generacije sjajnih ratnika koji hrane njegov bes i junaštvo na bojnom polju. Rat je njegovo nasleđe. Kroz brojne bitke i lov na dinama Frostvinda, on s Durotanom sklapa savez i u ovoj situaciji ostaje veran svom poglavici i svom narodu. Prava je pokretačka snaga u plemenu Frostvulf. Međutim, on i njegovi saplemenici dok ulaze u Azerot, svoj stari sve ostavljaju za sobom.

Draka

Hrabra Durotanova saputnica i majka njihovog sina jedinca, Draka bi se do poslednjeg daha borila za svoju porodicu i svoj narod. Boreći se uz svog muža i poglavicu, ona i Durotan su izgradili ljubav koja je preživela umiruću planetu i odnela ih u novi svet. Stojeći uz Durotana bez obzira na sve, ona nosi njihovo dete u neizvesnu budućnost.

Guldan – Osvajač

Lukavi, okrutni i svemoćni zlikovac za koga moć može da bude samo apsolutna i nepobitna, Guldan se bori da ovlada Azerotom bez obzira na žrtve. Ujedinjujući plemena Orka u razornu osvajačku silu, on će da isisa život iz svih bića na koja naiđe kako bi osnažio svoju armiju. Nošen željom za osvajanjem, za Guldana život nije ništa drugo do gorivo za Hordu.

Blekhend – Uništitelj

Ako su Orci stvoreni za rat, onda je Blekhend – Uništitelj inkarnacija rata. Odenut u brutalni oklop za koji su lancima vezani skeletni ostaci njegovih žrtava, on je otelotvorenje svega što orci poštuju: snage, neustrašivosti i časti. Ovaj svirepi ratnik koji samo pretećim glasom uteruje strah u kosti svojim protivnicima, živo je oružje neophodno Guldanu da predvodi napad na čovečanstvo.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker