Obrazovanje

Elektrotehničar obnovljivih izvora energije – novi smer u Tehničkoj školi od naredne godine

Od sledeće školske godine Tehnička škola će imati novi četvorogodišnji obrazovni profil – Elektrotehničar obnovljivih izvora energije. Tema životne sredine i korišćenja obnovljivih izvora energija nikada nije bila aktuelnija, a problemi sa cenom energije nikada nisu bili veći. 

Za  obrazovnim profilom Elektrotehničar obnovljivih izvora energije potrebu je iskazala kompanija Tigar Tyres. Tehnička škola će kao i uvek do sada odgovoriti zahtevima privrede i biti pouzdan partner privredi.   

tehnicka skola u pirotu

Ovaj smer je u osnovi elektroenergetski smer. Svaka kompanija ima potrebe za projektovanjem, montažom i održavanjem klasičnih elektro energetskih sistema: trafo stanice, startne sobe, elektro ormani, elektro oprema velike snage, upravljanjem elektroenergetskim sistemom preko računara…   

Veliki broj kompanija su u svojim strateškim dokumentima predvidele korišćenje solarnih panela na svojim krovovima, korišćenje biomase i toplotnih pumpi.  

Stekli su se zakonski osnovi da domaćinstva mogu da se bave proizvodnjom struje, postavljam solarnih panela na krovu. Očekuje se ekspanzija u tom pravcu kao i velike subvencije države. Time će moći da se bave samo oni koji su sertifikovani.  

  

Učenici obrazovnog profila Elektrotehničar obnovljivih izvora energije će sticati znanja i veštine iz sledećih oblasti:  

  • projektovanje, montaža i održavanje elektroenergetskih sistema u industriji  kao što su: trafo stanice, startne sobe, razvodni ormani, elektro oprema velike snage, motori 
  • upravljanje u energetici primenom računara  
  • projektovanje, montaža   i održavanje električnih instalacija u domaćinstvu kao i električnih uradjaja i aparata 
  • projektovanje, montaža  i održavanje fotonaponskih sistema i fototermalnih sistema, odnosno pretvaranju solarne energije u električnu i toplotnu energiju 
  • projektovanje, montaža  i održavanje vetroparkova 
  • projektovanje, montaža  i održavanje postrojenja na biomasu 
  • pretvaranje energije vode (hidrosistema) u električnu energiju  
  • proračun, montaža i održavanje toplotnih pumpi.  
  • Nakon završetka školovanja, učenici će moći da studiraju na bilo kom fakultetu i da lako pronadju posao posle fakulteta ili srednje škole:  u elektrodistribuciji, u kompanijama na održavanju elektroenergetskog sistema ili u frmama koje se bave projektovanjem, izgradnjom i održavanjem sistema obnovljivih izvora energije.  U Tehničkoj školi je već instalirana solarna elektrana. Ranije smo imali elektroenergetski smer, tako da smo u velikoj meri opremljeni, a predstoji nam nabavka ostatka opreme, saopštila je ova škola. 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker