Ostale vesti

Ekolaž, projektni dan u okviru programa rada ,,Eko-škole“ 

Svečanost povodom pristupanja OŠ ,,Sveti Sava“ međunarodnoj mreži Eko škola, održana je u školi uz prisustvo velikog broja zvanica, gostiju, učenika i njihovih roditelja. Od maja 2015.godine osnovna škola ,,Sveti Sava“ je nosilac sertifikata Eko škole, a na osnovu odluke saveta FEE programa u Srbiji (Foundation for Environmental Education) i nosilac najvećeg međunarodnog priznanja koje dobijaju škole iz ekologije – zelene zastave.

 

Priznanje je dodeljeno za uspešan rad i zalaganje učenika, nastavnika i lokalne zajednice. Kao prva eko škola u pirotskom okrugu, osnovna škola ,,Sveti Sava“ nastavlja da radi na očuvanju i zaštiti okoline kao i na obrazovanju za održivi razvoj.

img_3825_resize
Svečanost je otpočela nastupom hora škole koji je izveo Eko himnu i nekoliko kompozicija na ručno rađenim instrumentima od recikliranog materijala. Učenici škole su govorili svoje pesme o prirodi i ekologiji, a nastupile su i članice Kluba ritmičke gimnastike ,,Una 010“. Modna revija pod nazivom ,,I moja baka reciklira“ na kojoj su učestvovali učenici od prvog do četvrtog razreda centralne škole i izdvojenih odeljenja, bila je svojevrsni hepening ideja i mašte. Nastupili su i Bratislava i Darko svojom brejkdens tačkom. Pesnici Nedeljko Popadić, Boško Živanović, Nikola Stojanović, Rade Đergović i Kristina Anđelković su svojom poezijom uveličali svečanost. Saradnik i prijatelj škole Aleksa Živković-Potrčko i koordinator Eko škole Marija Nikolić su predstavniku bolnice predali poklone za dečije odeljenje koji su kupljeni od novca koji je prikupljen reciklažom.
Mesec novembar je mesec reciklaže u školi ,,Sveti Sava“. Čitavog meseca su realizovane brojne radionice sa roditeljima gde su deca, zajedno sa mamama i tatama bili na zajedničkom zadatku. Produkti tih radionica su se videli na štandovima svih odeljenja.
U isto vreme, učenici starijih razreda su imali aktivnosti sa svojim nastavnicima i sa koordinatorkom Violetom Petrović –Popović. Učenici su izrađivali računaljke od čepova, modele atoma, trodimenzionalnu kartu Francuske, model ćelije, globusa,pravili ukrasna slova, model kuće sa izolacijom,vakuum pumpe, kegle od flaša, učili pesme o reciklaži.
U projektnom danu su bili aktivni i svi učenici i nastavnici izdvojenih odeljenja.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker