Srbija

Edukacija dece i roditelja najbolja prevencija od opasnosti na internetu

Povodom sedmogodišnjice osnivanja Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, poručio je da je edukacija dece i roditelja najbolja prevencija kada su u pitanju opasnosti koje vrebaju na internetu. Edukatori iz Centra su već sedam godina u neposrednom kontaktu sa decom školskog uzrasta i njihovim nastavnicima, i to kroz organizovanje prezentacija i edukacija po školama širom Srbije.

Ministar je istakao da se edukacije organizuju kako bi se informisali  roditelji, deca, učitelji, nastavnici i svi građani da komunikacija na internetu može biti opasna i da negativno može uticati na psihološki razvoj mladih, dodavši da je cilj da deca nauče kako da prepoznaju digitalno nasilje i kome da ga prijave.

On je izneo podatak da je Centar do sada obradio ukupno 7.573 predmeta, od kojih je 537 upućeno drugim nadležnim institucijama na postupanje – Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, MUP-u, Ministarstvu prosvete, centrima za socijalni rad i domovima zdravlja.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacije je unapredilo platformu Pametno i bezbedno. Pored važnih saveta, edukacija i drugih sadržaja o pravilnom korišćenju interneta, bezbednom postavljanju sadržaja i mogućnostima onlajn zaštite, svi građani mogu prijaviti ugrožavanje bezbednosti na internetu operaterima Nacionalnog kontakt centra putem kontakt forme na sajtu pametnoibezbedno.gov.rs ili na broj telefona -19833.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de