Politika

Dveri traže novu agrarnu reformu

Rezultati dosadašnje agrarne politike očitavaju se u beloj kugi, iseljavanju, i odumiranju sela, u propasti poljoprivrednih preduzeća i zadruga. Odsustvo subvencija, i ukidanje carina na uvoz stranih poljoprivrednih proizvoda dovelo je do nekonkurentnosti domaćih proizvođača i ubijanja domaće robe.

Mere prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, preuzimanje srpske mlekarske industrije u strane ruke, smanjenje stočnog fonda, neiskorišćavanje mogućnosti povećanja izvoza u Rusiju zbog pritisaka iz EU, strani trgovinski lanci koji drže 80% trgovine u Srbiji – dovele su samo do još većeg srozavanja celokupne privrede. Predlažemo novu agrarnu politiku koja na nivou Republike Srbije i lokalnih samouprava podrazumeva sledeće:
(Na državnom nivou)
-Preispitivanje propalih privatizacija poljoprivrednih preduzeća i zadruga
-Nova agrarna reforma i formiranje državnog fonda za poljoprivredno zemljište koje bi se stavilo u funkciju razvoja domaće poljoprivrede.
-Obnova zadrugarstva – ukrupnjavanje poseda i udruživanje seoskih gazdinstava u funkciji zajedničke proizvodnje, prerade i trgovine osnovnim životnim namirnicama.
-Raskidanje Sporazuma o stabilizacijii pridruživanju sa EU i podizanje carina na uvoz stranih poljoprivrednih proizvoda
-Obnavljanje državnih poljoprivredno-industrijskih kombinata i domaće industrije poljoprivredne mehanizacije
-Formiranje Agrarne banke Srbije koja bi po povoljnim kamatnim stopama ulagala isključivo u domaću poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu prerađivačku industriju
-Strateški međudržavni ugovor sa Ruskom Federacijom i Evroazijskim ekonomski savezom o pojačanom izvozu na rusko i evroazijsko tržište

Podsticaji za porodice koje žele da se vrate na selo i bave poljoprivredom, podrška rađanju i višedetnim porodicama na selu, kao i poboljšana socijalna i zdravstvena zaštita staračkih i samačkih domaćinstava na selu.

Zarad potpunog ostvarivanja agrarne reforme neophodno je aktivno uključenje lokalnih samouprava to jest Opština, prvenstveno u sledećim tačkama:

-Obaveza lokalnih samouprava da se svojim organizacionim kapacitetima stave u svrhu podsticanja, ukrupnjivanja i udruživanja poljoprivrednih gazdinstava.
-Pri Odeljenjima za lokalni ekonomski razvoj otvarati:  Kancelarije za poljoprivredu i razvoj sela; Kancelarije za saradnju sa privrednicima i ljudima iz rasejanja.
-Javne diskusije u izradi lokalnih planova obnove argara, uz konsultovanje poljoprivrednih proizvođača, koji se svakodnevno suočavaju sa realnim potrebama.
-Planiranje lokalnih budžetskih sredstava za pomoć u obnovi mehanizacije.
Informativna služba Pokreta Dveri
Povereništvo Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker