Politika

Dveri traže da Vlada poništi SSP

Najnovija dešavanja na tržištu mleka i mlečnih proizvoda, zahtevaju javnu raspravu na srpskoj političkoj sceni o svrsishodnosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je 2008. godine potpisao Božidar Đelić, kao predstavnik tadašnje Vlade Srbije, navode u svom sopštenju iz Pokreta Dveri.

Logo-Dveri-beli-2014Srpska privreda je pretrpela ogromnu i nemerljivu štetu stupanjem na snagu ovog sporazuma, od 1. septembra 2013. godine. Tada su nastali orgomni poremećaji na srpskom tržištu, a proizvođači mleka prvi osetili šta znači otvoriti granice za strane proizvode, koji su obilato subvencionisani od njihovih matičnih država. Pomenuti sporazum ne samo da je ugrozio postojeće proizvođače, već i onemogućio pokretanje novih kapaciteta, što posebno dotiče pirotski kraj koji poseduje povoljne prirodne i geografske uslove za razvoj mlekarske industirje. Smatramo da je jedan od stubova razvoja ovog kraja pokretanje i širenje kapaciteta mlekarske industrije, a ne kao što je sada slučaj – postaviti zavisnom celokupnu lokalnu privredu od jedne fabrike.
Zato Pokret Dveri traži da Vlada Srbije hitno sprovede sledeće konkretne mere koje će zaustaviti ekonomsko uništavanje domaćih proizvoćača mleka:
1. Ukidanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uvođenje carina na mleko i mlečne proizvode iz EU
2. Dugoročno subvencionisanje domaćih proizvođača mleka
3. Preispitivanje privatizacije srpskih mlekara i vraćanje velikih sistema u vlasništvo države
Prestanak primene SSP-a mora biti prva mera, u revitalizaciji srpske poljoprivrede. Da li će doći do ovakvih koraka, prvenstveno zavisi od izvršnih vlasti Srbije. Ako se to ne desi, prebacivanje odgovornosti na prethodne vlade za stanje u poljoprivredi postaje jedna obična politička demagogija, koja će se uskoro, kao bumerang, vratiti i sadašnjim srpskim vlastodršcima.

Informativna služba Pokreta Dveri Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker