Reportaža

Dubinske kontrole carinika daju impresivne rezultate

Pooštrena kontrola koju mobilne ekipe carinika sprovode u unutrašnjosti teritorije najčešće počev od graničnog prelaza Gradina pa duž magistralnog puta do Niša i dalje ka Beogradu, nastavljaju da daju impresivne rezultate. Samo u poslednjoj ovakvoj akciji, nakon dvadesetočasovne akcije na terenu ekipa koja pokriva teritoriju carinarnice Niš uspela je da zapleni preko 4 tone razne robe čija se vrednost procenjuje na oko 33.000 evra. Roba je otkrivena kod grupe Kineza, saznaju Pirotske vesti iz izvora u srpskoj carini.
Da bi sprečili nelegalnu trgovinu carinici sve češće pribegavaju vanrednim, tzv. ”dubinskim” kontrolama na putevima u unutrašnjosti zemlje. Krijumčari se trude da izbegnu kontrolu, ali je to sada daleko teži zadatak. Ovoga puta očekivali su kontrolu na autoputu kod naplatne rampe Nais, ali su ih carinici preduhitrili pokrivši i alternativne puteve u blizini. Tako su uspeli da uhvate sedam Kineza u pokušaju da starim putem koji vodi od Aleksinca do Niša prevezu dva kombija u kojima je bilo svega ”od igle do lokomotive”.
Oba kombija, niških registarskih oznaka, su zaustavljena oko 14.30 časova 09.04.2014. godine. Na pitanje carinika da ili imaju nešto da prijave carinskoj kontroli, vozači su tvrdili da za sve što voze imaju adekvatnu dokumentaciju. Pregled tih dokumenata pobudio je sumnju carinika, jer je neslaganje između količine robe i onoga što je prikazano u dokumentima bilo očigledno.
Kako je na putu nemoguće izvršiti detaljnu kontrolu, oba kombija su pod pratnjom sprovedena do carinarnice Niš i niškog aerodroma gde je izvršen detaljan pregled tovara.

???????????????????????????????

Pregled tolike količine robe nije nimalo lak posao, naime sedam carinskih službenika je nekoliko sati razvrstavalo i popisivalo svu robu koja je iz vozila istovarena. Ispostavilo se da se u kombijima nalazile sve vrste odevnih predmeta, igračke, obuća, slavine, alat, brave, utičnice, kao i mikrofoni i kuhinjski noževi.
Prema izjavama prekršilaca moguće je zaključiti da su se robom snabdevali na buvljaku u Pančevu, pa je potom vozili ka Nišu kako bi snabdevali kineske tržne centre iz tog grada.
Kako vrednost robe prelazi 1/3 vrednosti vozila u kojima je ona transportovana, privremeno su zadržani kako roba, tako i sporna kombi vozila, dok će protiv učesnika u pokušaju krijumčarenja biti pokrenuti prekršajni postupci.???????????????????????????????
Da podsetimo, u ranim jutarnjim satima 10.04.2014. godine, ista ekipa carinskih službenika je na istoj lokaciji zaustavila i kamion kurirske službe, beogradskih registarskih oznaka, u kome je otkriveno 227 kilograma rezanog duvana.

A.Ć.

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker