Gradska hronika

Država smanjuje sredstva lokalnim samoupravama!?

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da će u budžetu za 2016. godinu verovatno biti smanjena sredstva za lokalne samouprave. Ona je na skupu o unapređenju upravljanja javnim finansijama, rekla da novca nema.

Pirot kaleKako je objasnila, pravi nije problem u tome koliko ima novca, već kako smo uredili njegovo trošenje, kako smo uredili nadležnosti lokalne samouprave, kao i odgovornost i monitoring kako se sprovode propisi.

“Lokalne samouprave se nalaze u veoma lošem položaju, ali ne zbog toga što ima malo sredstava”, navela je ona.

Kako je ocenila, vrlo zanimljivo i iznenađujuće je to što na kraju svake godine lokalne samuprave imaju budžetski suficit i zbog toga MMF i drugi posmatarači često kažu da se sredstva treba smanjiti, jer ne mogu da ih potroše.

Ona je rekla da se sistem mora postaviti tako da lokalne samuprave znaju šta koliko košta, jer ako se cene postave realno, to počinje da stvara realniji okvir za budžet.

Udovički je navela i da je važna odgovornost, odnosno, da se zna ko je odgovoran za koju odluku, kao i da se zna koje su to finansije na koje lokane samouprave mogu da računaju.

“Ako se sistem ne postavi kako treba, ne možemo nikog ni da pozivamo na odgovornost”, ocenila je Udovički.

Kako navodi, moraju da postoje i konsekvence za neodgovorno ponašanje. Udovički je najavila i da će u narednih nekoliko sedmica početi javna rasprava o zakonu o finansiranju jedinica lokalne samouprave.

“To je važan zakon i očekujem njegovo donošenje u prvom kvartalu 2016. godine”, rekla je Udovički, koja je pozvala sve zainteresovane strane da se uključe u javnu raspravu i dodala da se ne sme dozvoliti da taj zakon bude donet na brzinu.

Ona je rekla i da taj zakon neće rešiti sve probleme i da je on samo deo jedne šire slike.

Ona je dodala da ta godina može da počne sa usvajanjem zakona finansiranju lokalnih samouprava, ali da mora još mnogo posla da se uradi i da se investira na početku godine, a da do kraja ta rešenja budu doneta.

Izvor: N1 info

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker