Kultura

Društvena igra Mankala osvaja i Pirot

Posle velikog oduševljenja koji je izazvao u Beogradu,u saradnji sa Muzejom afričke umetnosti u Muzeju Ponišavlja Pirot, u četvrtak i petak, 17. i 18. jula, gostovaće program posvećen mankali.

Muzej PonisavljaMankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta. Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu. 

U pojedinim zajednicama je ova igra imala samo funkciju zabave i razonode, a drugim se igrala tokom ritualnih svečanosti gde je zauzimala posebno mesto. Poseban kuriozitet čini podatak da su 2007. godine dve kamene table pronađene u Donjem gradu Beogradske tvrđave, kao dokaz da su turski vojnici u 17-om veku igrali mankalu na prostoru Balkana.

Kao i tokom izložbe u Beogradu publika će imati priliku da nauče ovu jedinstvenu igru, a najmladji deca starija od 6 godina moći će da sama naprave igru za poneti od kartona za jaja.

A.Ć.

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker