Kultura

Dragan Jovanović Danilov danas u Pirotu

Dobitnik Disove nagrade za pesnički opus, kao i nagrade “Vasko Popa” za knjigu godine, pesnik Dragan Jovanović Danilov, imaće danas nastup u čitaonici Narodne biblioteke u Pirotu. Početak je zakazan za 13 časova.

kul-Dragan-Jovanovic-DaniloPesnik je često u svojim intervjuima isticao da ga zanimaju tamna mesta, skrajnute teme o kojima je malo pisano, rubovi koji se gube u zaboravu i zaboravljanju. Samo to je za njega sada dostojno pažljivog i tačnog pogleda pesnika.

Na konstataciju da se knjige pesama slabo kupuju i na pitanje da li ljudi sve manje razumeju i osećaju poeziju, ili se poezija previše zatvorila, Dragan Jovanović Danilov  je jednom prilikom izjavio,

Poplava novoštampanih knjiga i suhomesnatih bestseler-polufabrikata zapadne hit produkcije prava je pošast i pouzdan znak raspadanja jednog sveta koji knjige konzumira kao brzu hranu i više ne zna šta je punokrvna književnost. Racionalna i tehnološka misao potisnula je magijsku misao. Danas se zaboravilo da je umetnost alhemijska delatnost i da je pesma prostor bića. Nažalost, današnju poeziju isuviše zatrovanu ironičnim otklonima, sve manje nadahnjuju lepota i mistična strast. Zato je poezija danas i izgubila čitaoce. Ona svuda u svetu opstoji u malim, posvećenim ezoteričnim krugovima. Ona je namenjena „ogromnoj manjini“. I mislim da tako i treba da ostane. To je za poeziju dobro. (Večernje novosti, 04. jul 2011)

Foto: Novosti

A.Ć.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker