Lokalna samouprava

Dr Radovan Ilić: Neodgovorno je ne primiti vakcinu, ona je jedino sigurna zaštita od korone

Poslednjih nekoliko dana opet se povećava broj pregleda u ambulantama Doma zdravlja u Pirotu. Zbog novonastalih okolnosti veliki je pritisak na zdravstvene službe kaže, direktor Doma zdravlja, dr Radovan Ilić. Kompletna preorijentacija zdravstvenog sistema je u pravcu zbrinjavanja zaraženih pacijenata i sumnjivih na covid – 19. Uz zbrinjavanje pacijenata obolelih od korone Dom zdravlja je angažovan i na vakcinisanju stanovništva koje se nastavlja u kontinuitetu.

“Kada koncipiramo svoje aktivnosti Dom zdravlja ih planira u kontekstu dva prioriteta – zbrinjavanje covid pacijenata i vakcinacija. Treći segmet, zbrinjavanje necovid pacijenata je već godinu dana u suženom obimu, ne samo zbog ovakve organizacije rada u Domu zdravlja nego i zbog organizacija sekundarnog i tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite. Često su hronični pacijenti uskraćeni za specijalističke i subspecijalističke preglede koje obavaljaju u opštim bolnicama i kliničkim centrima. Mi smo u pirotskom Domu zdravlja iskoristili kratko zatišje zimus, kada je opao broj covid pacijenata, pa smo povećali naše kapacitete u necovid ambulantama, i to je bio dobar period gde je većina hroničnih pacijenata sagledana. Ali, u zadnjih petnaestak dana ukupan broj pregleda prelazi dvesta na dnevnom nivou. Aktuelna stanja su opet od 30 do 40 posto, ostalo su kontrolni pregledi. Povećnje frekvencije u covid ambulanti je uzrokovalo i povećano testiranje na koronu, a povećan je i pritisak na Opštu bolnicu u smislu dodatne dijagnostike i eventualne hospitalizacije”- kaže dr Ilić.

Ako se može verovati epidemiološkim principima trebalo bi da se uskoro uđe u mirniju fazu, ali to svakako zavisi od poštovanja naloženih mera, ali i kolektivne imunizacije koja bi morala da bude na višem nivou nego što je trenutno. Kada je reč o vakcinaciji tu se ne treba dvoumiti, i treba maksimalno iskoristiti pružene mogućnosti, kaže dr Ilić.

“Ovo je jedinstvena prilika da situaciju sa vakcinama, koju imamo u Srbiji i Pirotu, iskoristimo u što većem obimu. Antivakcinalni lobi, koji je i ranije bio prisutan, sada  opet pokreće svoje aktivnosti protiv vakcinacije što nema savršeno nikakve logike. Sve vakcine koje su nam na raspolaganju, imamo sreću da imamo četiri vrste, su vakcine koje su u svetu priznate i prošle tri faze u ispitivanju. Nisu pokazale nikakav negativan efekat po zdravlje organizma. Efekti mogu da budu samo pozitivni. Dokazano je da pacijent koji se razboleo, a vakcinisan je nije imao težak oblik covid-19 infekcije. Vakcina štiti, ali da bi u populaciji dala adekvatnu zaštitu moramo da težimo što većem obuhvatu, a mi smo još uvek na niskim granicama. Deset do dvedeset posto vakcinisanih u jednoj sredini je nedovoljno. Što je u većem procentu prisutan kolektivni imunitet u jednoj sredini to nudi veći procenat zaštite celokupnom stanovništvu. Biće sasvim solidno ako pređemo nivo od pedeset posto vakcinisanih, tada se može očekivati da virus oslabi i možda se ugasi” – rekao je Ilić.

radovan ilic dom zdravlja

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker