Lokalna samouprava

Dr Krasojević: Pirot treba da bude liderska turistička destinacija

Pirot je jedan od prvih gradova u Srbiji koji ima Strategiju razvoja turizma do 2022. godine. U sredu su pomenutu studiju usvojili gradski većnici, a sutra će se o njoj izjasniti i odbornici Skupštine grada. Kako je Pirotskim vestima kazao autor te studije dr Branko Krasojević, Pirot ima brojne turističke adute koje treba upakovati u jedan turistički proizvod. Po njegovim rečima, ideja je da se kroz implementaciju strategije u praksi narednih godina, stavi akcenat na takozvane meke aktivnosti poput planinarenja, planinskog biciklizma i sličnih aktivnosti, imajući u vidu blizinu Stare planine kao veoma interesantne turističke destinacije čime bi se postigao cilj da umesto ogromnog broja turista koji dolazi i zadržava se kratko, samim tim i troši manje novca, imamo manje turista, koji će se duže zadržavati i samim tim trošiti i više novca. Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da Strategija za razvoj turizma ima veliku važnost jer će se na osnovu nje raditi i godišnji akcioni planovi kako bi se ona uspešno realizovala. 

foto Aleksandar Ćirić

-Glavni turistički aduti su specifičnosti ovog kraja. Pirotski kraj ima ono što drugi nemaju. Koji kraj u Srbiji ima na freskama prikazanog ćelavog Isusa, Bogorodicu sa krilima, jednog od apostola sa magarećom glavom, i mnoge druge specifičnosti u hrani, govoru, mentalitetu, lokalnoj kulturi, brendovima, počev od ćilima, nakita, peglane kobasice, pirotske jagnjetine. To sve treba staviti u funkciju, upakovati u jedan turistički proizvod. Ideja je da ne moramo imati ogroman broj turista, već manji broj turista koji će ovde ostajati duže, ali trošiti više-kaže dr Krasojević za Pirotske vesti i dodaje:

-Mi smo napravili situacionu analizu i videli kakvi sve resursi postoje, zatim smo videli da li postoje turistički proizvodi, u kojoj su fazi razvoja i da li postoje mogućnosti za nove turističke proizvode koji do sada nisu bili zastupljeni. Praktično smo se usresredili na dva stuba – sam grad i Staru planinu. Pirot je vrlo specifičan i mislim da Pirot treba da bude liderska destinacija, zbog svega onoga što Pirot nudi, zbog silnih specifičnosti koje ima, ali i zbog rezultata koji su postignuti poslednjih desetak godina na polju razvoja turizma. S tim u vezi, idemo i na tu ideju da Pirot dobije status turističkog grada, što sigurno zaslužuje obzirom na svoju turističku ponudu, trenutnu, a i onu koja se planira-kaže dr Krasojević i dodaje da je Strategijom napravljena i dinamika kako bi se svi zacrtani ciljevi ostvarili .

Po njegovim rečima, ovom Strategijom, akcenat će se umesto na razvoj ski turizma, staviti na takozvane “meke” aktivnosti u prirodi koje su sve popularnije i lako dostupne svima. 

-Išli bi na promenu turističke politike, da ne razvojamo zimski ski turizam, već da se okrenemo mekim aktivnostima u prirodi, kao što su treking, hajking, biciklizam, sve aktivnosti u prirodi koje ne narušavaju prirodu već su komplementarni sa njom. Važan segment je i prezentacija nematerijalne i materijalne kulturne baštine, i to se ne odnosi samo na crkve, spomenike, već na sve ono što čini kulturnu ponudu ovog grada, uključujući i same ustanove kulture.

 

foto Aleksandar Ćirić

Vasić: Gradiće se hostel, turističke aplikacije, uređuje se Tvrđava, u najavi i prodaja hotela StarA na Planinarskom domu, radimo na tome da se čitava turistička ponuda grada podigne na viši nivo

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da Strategija za razvoj turizma ima veliku važnost jer će se na osnovu nje raditi i godišnji akcioni planovi kako bi se ona uspešno realizovala.

foto Aleksandar Ćirić, vodopad Kaluđerski skok na Staroj planini

-Mi i u ovom budžetu kroz izgradnju hostela, kroz odvajanje novca za turističku aplikaciju ali i za revitalizaciju srednjovekovne tvrđave na Kaleu radimo na tome da se dodatno poboljša turistička ponuda. Čini mi se damo smi svi bili svesni da Pirot ima potencijala što se tiče turizma, ali da nismo ozbiljno radili na tome. Tek smo po formiranju Turističke organizacije Pirot 2006. godine počeli da radimo na tome. Polako se radi na tome da se još snažnije krene u razvoj turizma, pogledajte koliko ima samo turističkih objekata, hotela, tu je Nišavska dolina, renovinana je stara karaula u Dojkincima koja obara rekorde po broju noćenja,  ima najava i za kupovinu hotela StarA na Planinarskom domu, tako da želimo da celu turističku ponudu grada podignemo na viši značajniji nivo. Zato nam je ova strategija veoma bitna-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker