Gradska hronika

Domaći putari:Tender za deonicu od Pirota do Dimitrovgrada “prilagođen” stranim kompanijama

Domaći putari smatraju da je tender za deonicu Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada koncipiran tako da na njega neće moći da se javi niti jedna domaća kompanije s obzirom na rigorozne kriterijume, što po njima domaće kompanije dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na strane, koje se na primeru “Alpine” i nisu proslavile.

_DSC2608U ponudi je deonica od oko 14,5 kilomertara, čiju izgradnju finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, a rok završetka radova je 450 dana.

Rok za dostavljanje ponuda je 9. januar 2014, a mogu se javiti izvođači iz bilo koje zemlje.

U tenderu se navodi da ponuđač mora da ispuni više kriterijuma da bi bio kvalifikovan za dodelu ugovora: minimalan prosečni godišnji prihod, definisan kroz obračun izvedenih radova i radova koji su u toku, u poslednje tri godine mora da bude vredan 40 miliona evra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPutari se pitaju koja je naša firma mogla u poslednje tri godine ostvariti prihod od 120 miliona evra, kada je zbog krize obim posla smanjen od 2009, a preduzeća su već bila pod finansijskim teretom koji je kod mnogih doveo do blokade. A tender je nemilosrdan i traži finansijski kapacitet ponuđača. On mora da dokaže da ima slobodna finansijska sredstva da bi ispunio određene zahteve za kratkoročni novčani tok sedam miliona evra i ukupan novčani tok za taj ugovor i tekuće finansijske obaveze.

Od ponuđača se traži i iskustvo u izvođenju radova u poslednjih pet godina te specifično iskustvo najmanje u jednom ugovoru u poslednjih pet godina, gde je vrednost učešća u ugovoru najmanje 26 miliona evra, zatim zemljani radovi i iskop kamena od 26.000 kubika godišnje, kao i proizvodnja i ugradnja asfalta od 78.000 tona godišnje. Sve ponude moraju da sadrže garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od 600.000 evra.

“Alpina”, osim što nije izgradila ni metar asfalta na deonici Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada, napravila je ogromne štete lokalnim putevima, kao i koritu reke Nišave kod Belog Polja, koje je potpuno uništeno.

IZVOR: DNEVNIK

 

Fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

2 Comments

 1. Alpina je nanela ogromnu stetu, a koristi nikakve, oprani milioni evra i nikom ništa. ostavili su i dugove radnicima, a o šteti da ne pgovorimo. Prodavali su benzin, odnosno evrodizel, istakali iz rezervoara, ma to je strašno

 2. Где год нађеш згодно место надвожњак посади
  одуговлачи посао, страни извођачи и подизвођачи, па и ти заради
  Кредити су из европе, зараде им у руци
  а дугове надуване враћаће и наши праунуци.
  Корист наша биће када и грожђе на врби
  ово браћо нигде нема само код нас СРБИ.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker