Gradska hronika

Dolaze Brazilci, Jamajčani…

Sve je spremno za start kampa „Stara Planina 2014“ koji će biti održan u terminu 01-15. Jul 2014. godine koji organizuje udruženje građana „Pirot E Publika” u selu Dojkinci, na Staroj planini.

stara planina_115

Kako kaže Nemanja Živković, organizator kampa iz Udruženja građana “Pirot E publika”, kamp je jedinstvena prilika da se 50 učesnika iz 13 zemalja okupe na jednom mestu i svojim aktivnostima doprinesu samom selu, očuvanju Stare planine, ali i skrenu pažnju na umiranje sela.

-Učesnici iz Brazila, Slovačke, Rusije, Italije, Češke, Irske, ali i sa Jamajke i iz balkanskih zemalja realizovaće raznovrsne aktivnosti. S obzirom da je u pitanju radni kamp, u saradnji sa Turističkom Organizacijom Pirota, ofarbaće se mostovi u selu i u zavisnosti od potreba sela pomoći meštanima na svaki mogući način. Biće održana predavanja o etici i osnovnim principima permakulture, naši partneri, Centar za negu čoveka i prirode – Ama, održaće promociju WWOOF-ing (volontiranje na organskim farmama), upoznaćemo se sa jednom vrstom alternativnog lečenja koje se zove Suđok, florom i faunom Stare planine, naučiti o tome kako iskoristiti aktivizam u svrhu očuvanja prirode, istražićemo svoj kulturni identitet i još mnogo toga. Što se tiče zabavnog dela, Dom Kulture nam je izašao u susret pa nas očekuje bioskop na otvorenom, radionice drame i meditacije, kao i pešačenje – nezaobilazni deo kampa. Posetićemo vodopad Tupavicu, vrh Tri Čuke, stogodišnje šume Arbinja, Jelovičko Vrelo i još neke destinacije. U toku kampa održava se i Avanturistička trka, što će biti još jedna sjajna prilika da učesnici kampa pomognu u organizaciji i saznaju iz prve ruke kako se jedna takva trka organizuje. Svojim fotografijama i video zapisima doprineće pokretanju kampanje o neophodnosti očuvanja Stare planine, kao jedinstvenog bisera netaknute prirode-kaže Živković za Pirotske vesti.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker