Dokument

DOKUMENT: Ikonostas neprocenjive vrednosti u Pazarskoj crkvi – biser Malog Jerusalima biće potpuno restauriran

Prvi segment ikonostasa već je restauriran, a ono što su konzervatori "otkrili" skidajući vekovne slojeve ostavlja bez daha

Ikonostas u Pazarskoj crkvi u Pirotu jedan je od najlepših u zemlji, ali i šire. Njegova prava vrednost za koju stručnjaci kažu da je neprocenjiva, prepoznata je tek kad je počela njegova restauracija i kada je otkriveno da je prilikom izrade mnogobrojnih detalja na ikonostasu korićeno originalno zlato i srebro kojim su samokovski majstori, nadaleko poznati i čuveni, ukrašavali ikonostas. Poseban biser su dveri – vrata ikonostasa, koja su rezultat neverovatno umeća majstora duboreza, majstora kakvih danas gotovo da nema, kažu konzervatori iz Narodnog muzeja u Beogradu. Ovako obiman posao restauracije koji će trajati sigurno par godina, radi se jednom u nekoliko stotina godina.

DOKUMENT je novi format u produkciji Pirotskih vesti u kome će se, u visokoj video produkciji, obrađivati teme koje predstavljaju svojevrstan prilog istoriji Pirota, priče o događajima i ljudima koji su obeležili jedno vreme.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker