Gradska hronika

Dojkinci: Skupljanje ovaca u bačiju, kao vekovima unazad

U staroplaninskom selu Dojkinci, po vekovnom običaju, nakon Đurđevdana, sve ovce u selu skupljaju se u bačiju, u jedno veliko stado. Na taj dan, a ove godine je to bilo pre par dana, okupljaju se svi vlasnici stada, dovode stado na jedno mesto, a ovčara koji prvi vodi ovde na bačiju, svi darivaju prigodnim poklonima i obavezno kite prolećnim cvećem. Reč je o običajima koji su se sačuvali vekovima u ovom tradicionalno stočarskom kraju, a koje je ove godine zabeležio meštanin Dojkinaca Siniško Manić, napravivši amaterski video snimak skupljanja ovaca u bačiju. 

foto Aleksandar Ćirić/Bačija u Dojkincima
foto Aleksandar Ćirić/Bačija u Dojkincima

Kako je Pirotskim vestima kazao Manić, žalosna je činjenica da je ovaca u Dojkincima ali i u pirotskom kraju generalno sve manje iz godine u godinu.

-Nekada je samo u Dojkincima bilo 12.000 ovaca, sada ih ima tek 400. Ove godine je prvi ovce na bačiju izveo Dragan Najdanović, čoban svakodnevno izvodi ujutru rano ovde u pašu u planinu i vraća uveče. Čobani se redovno smenjuju, po unapred ugovorenom spisku-kaže Manić.

Običaje vezano za skupljanje ovaca u bačije dobro pamti i staroplaninac iz susednog sela Brloga, koji inače decenijama živi u dalekoj Australiji, ali na fejsbuku administrira grupu o selima Gornjeg Visoka, Dojkincima, Brlogu – Đorđe Petrović.

foto Aleksandar Ćirić/Ovce na Vrtibogu

-Seoski stočar ovce vodi na pašu svkaog dana sve do Mitrovdana. Njemu vlasnici stada odaju posebnu čast, daruju ga poklonima i celog ga okite cvećem. Kada se sve ovce sakupe na jedno mesto, prvog dana skupljanja bačije, mlađi meštanin sela obilazi sa pogačom na glavi tri puta oko celog stada. Na taj način se simbolično ukazuje na jedinstvo stada, koje će se do jeseni susretati sa mnogim nedaćama poput vremenskih neprilika, gromova, vrućina, ali i sa zverima u planini. Ranijih godina su bačije ostajale u planini sve do Mitrovdana, sada to više nije slučaj, već se ovce vraćaju svake večeri u selo-kaže Petrović.

 

video- Siniško Manić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker