Kultura

Dodeljena sajamska priznanja

Na Salonu knjiga i grafike danas su uručena sajamska priznanja najuspešnijim izdavačima, ali i najboljim kratkim pričama na tradicionalnom konkursu Doma kulture.

Sajam kr prica 3

Na ovogodišnjem konkursu za kratku priču Doma kulture Pirot stiglo je ukupno 78 priča. Žiri se u svom radu trudio da vrednuje kako stislki i zanatski pristup, tako i originalnost ideje, inovativnost i korespondiranje napisanog s tokovima u savremenoj srpskoj i svetskoj književnosti, pri čemu nisu zanemarivane priče koje su pisane u takozvanom „klasičnom“ ključu. Priče pridošle na konkurs krasila je žanrovska šarenolikost i veliki dijapazon tema pri čemu su, kao i kod romaneskne produkcije u Srbiji, dominirale one socijalno i egzistencijalno intonirane. Bilo je i uspešnih alegorija, parabola i minijatura.
Konačna odluka o pričama koje su nagrađene na ovogodišnjem konkursu je:

-Prva nagrada u iznosu od 20.000 dinara za priču „THE HOT SUMMER ‘92“, pod šifrom „Summer Nights“, autora Gorana Manića iz sela Radoševac, Babušnica;
-Druga nagrada u iznosu od 15.000 dinara pripala je autoru Zlatku Mančiću iz Beograda za priču “Kvo je ubavo ka ima čoveci“ pod šifrom „ĐIŽINAC“;
-Treća nagrada u iznosu od 10.000 dinara autoru Nikici Baniću iz Inđije za priču „PSEĆE OČI“ pod šifrom „NIKI“.

Članovi žirija:

1. Goran Gocić, književnik
2. Dejan Stojiljković, književnik

Sajam kr prica 4Dodeljena i priznanja najboljim izdavačima

Poštujući napore svih izdavača prisutnih na ovogodišnjem Salonu knjige i grafike, žiri za dodelu sajamskih priznanja, u sastavu:
1.Nadica Kostić
2.Mr Suzana Jovanović
3.Ljubiša Ćirić i
4.Aleksandar Šarović, odlučio je da:

ACA_0173_resize-Nagradu „Sveti Trifun“ – za kompletnu produkciju na ovogodišnjem Salonu knjige i grafike dobije izdavačko preduzeće “AKIA MALI PRINC“ iz Beograda.

-Nagrada „Loza“ za najbolje pojedinačno izdanje koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, odlučeno je da pripadne izdavaču IND MEDIA PUBLISHING iz Beograda za knjigu „HOD PO DžEZU“ Ivana Blagojevića.

-Priznanje „Šara“ za estetsko-tehnološki tretman knjige pripada IZDAVAČKOM PREDUZEĆU „PČELICA“ iz Čačka.

-Posebno Priznanje dodeljuje se DRAGOLjUBU ZLATKOVIĆU za knjigu „REČNIK PIROTSKOG GOVORA“ u izdanju SLUŽBENOG GLASNIKA-Beograd i OPŠTINE PIROT.

Nagrade je uručio predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić koji je prethodno pozdravio prisutne i čestitao nagrađenima.Sajam kr prica 2P.V.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker