Gradska hronikaLokalna samouprava

Do građevinske dozvole i dalje uz brdo papira

Uprkos najavama nadležnih ministarstava da će se novim zakonskim rešenjima znatno smanjiti neophodna papirologija za dobijanje građevinske dozvole, samim tim i ubrzati legalizacija objekata i izdavanje građevinskih dozvola, to u praksi nije slučaj, što se može videti i iz novog Zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, izjavio je Pirotskim vestima Zoran Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam u opštini Pirot.

 

selo izvorNovi zakon ostavio je mogućnost za sve vlasnike koji imaju objekte izgrađene bez dozvole da svoje objekte “uvedu” u postupak legalizacije do 29. januara 2014. godine, kaže Krstić.

-Osim zahteva treba priložiti obimnu dokumentaciju kako bi se ušlo u proceduru poput gedetskog snimka objekta, zatim projekat izvedenog objekta u tri primerka, dokaz o pravu korišćenja, svojini ili zakupa, platiti adiministrativne takse kao i platiti naknadu za uređenje građevinskog zemljišta. O visini naknada odlučivaće uskoro odbornici Skupštine opštine Pirot. Međutim, da bi novi zakon u potpunosti zaživeo očekuje se donošenje raznih pravilnika poput Pravilnika o sadržini i načinu izdavanja građevinske i upotrebne dozvole, zatim Pravilnika o stepenu izgrađenosti objekta-kaže Krstić za Pirotske vesti._DSC0675

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker