Gradska hronika

Direktor Vodovoda: Postoje nelogičnosti kod uzorkovanje vode, angažovaćemo nezavisnu laboratoriju

Direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Zoran Nikolić danas je na konferenciji za novinare kazao novinarima da je prilikom uzorkovanja vode, nakon čega je izdata preporuka Zavoda za javno zdravlje da se voda iz gradskog vodovoda u Pirotu ne koristi za piće, bilo nelogičnosti zbog čega će Vodovod angažovati jednu, a možda i dve nezavisne ovlašćene laboratorije kako bi se ponovo ispitao kvalitet vode. Direktor Nikolić je kazao da veruje da će ponovne analize pokazati da je voda ispravna i dodao da su u Dečjem dispanzeru dobili informaciju da nema nikakvih problema niti učestalih pacijenata sa tegobama karakterističnim sa konzumiranje neispravne vode. Preporuka Zavoda za javno zdravlje u Pirotu da se voda iz gradskog vodovoda ne koristi za piće i dalje je na snazi.

 

 

-Juče smo dobili saopštenje Zavoda za javno zdravlje u kome se ne preporučuje voda za piće. Rezultate ispitivanja od 28.8. smo dobili juče u 14:45 minuta. Odmah smo imali radni sastanak kome su prisustvovali predstavnici Zavoda za javno zdravlje i sanitarni inspektor. Po onome kako su rađene analize, četiri uzorka su pozitivna u gradu, šest uzoraka nisu. U saopštenju se spominje osam neispravnih uzoraka, ali dva se odnose na sirovu vodu koja nije relevantna kada je u pitanju gradska mreža. Vezano za uzorke imali smo i mi iz Vodovoda i sanitarni inspektor pitanja kako je moguće da kod česme Guševica imamo prisustvo hlora na gornjoj granici i da imamo prisustvo bakterija, što je nespojivo. Kako je moguće da uzorci iz svih rezervoara, Sarlah, Provalija 1 i Provalija 2, da uzorci budu neispravni, a da u gradu imamo četiri ispravna uzorka, a voda dolazi upravo sa tih rezervoara. Postoje dakle nelogičnosti zbog čega je moj predlog bio da se ponovi uzorkovanje pa da se onda ide sa saopštenjem za javnost, ali odluka Zavoda za javno zdravlje je bila drugačija-kazao je direktor Nikolić.

 

Nikolić: Postavlja se pitanje upotrebljivosti rezultata nakon pet dana

Osnovno pitanje koje se namenje jeste pitanje upotrebljivosti rezultata koje smo dobili nakon pet dana od uzorkovanja. Verovatno sada pijemo ispravnu vodu a imamo na snazi preporuku da se voda ne koristi za piće. Svi se pitaju zašto je to tako. To je pitanje za Zavod za javno zdravlje gde su nam rekli da nije moguće uraditi brže bakteriološke analize. Postavlja se pitanje koja je svrha ovih analiza koje dobijemo sa pet dana, uslovno rečeno, zakašnjenja. Danas će se uzorci ponovo uzeti, a insistirali smo i da se uzmu u ponedeljak, kazao je direktor Nikolić. 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker