Gradska hronika

Direktor Đenadić:Očekujem oporavak “Tigra”

Generalni direktor kompanije Nebojša Đenadić očekuje da će se Tigar u potpunosti oporaviti, uprkos nasleđenim dugovima u visini od 54 miliona evra.

tigar obuca“Od toga je 45 miliona dug prema bankama i drugim finansijskih institucijama, a devet miliona prema dobavljačima. Ovaj problem rešavamo tako što idemo na duži period otplate sa dve godine grejs perioda, u kome bi se namirile sve banke, dobavljači, zaposleni kojima bi se u kraćem vremenskom periodu isplatile zaostale zarade”, navodi Đenadić.

Zbog kašnjenja u isplati zarada, radnici su u subotu obustavili proizvodnju, ali je ona u međuvremenu normalizovana, a radnicima u fabrici Tigar obuća juče je isplaćena decembarska zarada, dok se danas nastavlja isplata plata za ostale radnike u istoimenoj korporaciji. 

“Kada sam preuzeo funkciju generalnog direktora radnicima nisu bile overene zdravstvene knjižice, nisu bili isplaćene tri zarade a i prethodnih pet zarada su isplaćene uz pomoć države i to u vidu kredita od po dve tranše od 300 i 200 miliona dinara. Sada imamo situaciju da su overene zdravstvene knjižice svim radnicima. Zarade se isplaćuju iz sopstvenih izvora, bez kredita. Takođe, u poslednjih 14 meseci proizvodnja se u kontinuitetu odvija u svim celinama, bukvalno bez ijednog dana zastoja”, kaže Đenadić.

nebojsa djenadic (2)_resize

Od brojnih celina u okviru kompanije Tigar najveću perspektivu ima fabrika gumene obuće.

“Doveli smo neke nove kupce, vratili smo stare kao što je “Batistini” iz Italije sa kojim smo potpisali protokol o isporuci 60.000 pari gumene obuće, sa ciljem da do 2016. godine vratimo u poziciju da ovom kupcu isporučujemo 200.000 pari godišnje, koliko je nekada isporučivano. Što se tiče Tehničke gume, radi se sa tridesetak posto kapaciteta upravo zbog nedostatka obrtnih sredstava.

“Sada smo izašli na tržište Rusije sa cevima.Tu smo u prva tri meseca imali realizaciju koja je jednaka realizaciji u celoj prošloj godini.”

Sa Hemijskim proizvodima, kaže, postoji problem sa prostorom s obzirom da fabrika radi u iznajmljenom prostoru. Sa tržištem nema problema – obezbeđen je plasman robe na tržišta Južnoafričke Republike, Bugarske i na domaćem tržištu”.

Ostali entiteti u okviru kompanije, poput Tigar obezbeđenja, Poslovnog servisa, kao i Slobodne zone Pirot, koja je u vlasništvu Tigra sa 75 posto, takodje dobro posluju i imaju perspektivu, naveo je.

Đenadić je na funkciju generalnog direktora Tigra imenovan marta 2013. godine, a pre toga bio je na rukovodećim funkcijama u kruševačkom Trajalu.

Tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Kada bi se bar deo otetog vratilo, ”Tigar” bi bio na vrlo čvrstim nogama. A tog Đenadića nije Dinkić đžaba doveo, plašim se da i ono što vredi u Tigru ne završi u Trajalu. Ali daće bog da za one prve a i za njega važi ona narodna ”oteto prokleto”.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker