Gradska hronika

Devize oduzete na Gradini pune republički budžet

Vršilac funkcije predsednik Prekršajnog suda u Pirotu Ivana Mladenović izjavila je danas Tanjugu da se u republički budžet iz ove ustanove na osnovu naplaćenih kazni u poslednjih godinu i po slilo 1.3 miliona evra i preko 125 miliona dinara.

Kako je Tanjug izjavila Mladenovićeva, reč je o kaznama koje su izrečene na osnovu Zakona o deviznom poslovanju.

-Kazne su izrečene u najvećem broju slučajeva stranim državljanima kod kojih carinici na Gradini pronadju velike količine novca za koje ne postoji odgovarajuća dokumentacija, odnosno potvrda o vlasništvu. Osim kazni, u ovakvim slučajevim se izriče i zaštitna mera oduzimanja deviza pa je po tom osnovu u istom periodu na osnovu prijava carinika i policije oduzeto 1.291.800 evra, 800.000 švedskih kruna i 20.000 švajcarskih franaka. Sav novac oduzet na ovakav način po ustaljenoj proceduri uplaćuje se u budžet Republike Srbije. Od momenta otkrivanja pa do izricanja presude koja je odmah pravosnažna protekne u proseku najviše nekoliko časova-kaže Mladenovićeva.


Predsednica Prekršajnog suda Ivana Mladenović

 

U najvećem broju slučajeva, po njenim rečima, u pitanju su ljudi koji rade u nekoj od zapadnih zemalja a poreklom su iz Turske, gde i nose novac.

-Razlog za neprijavljivanje velikih količina novca uglavnom je težnja da se izbegne plaćanje poreza u Turskoj, ali ima i drugih motiva. Shodno našim propisima, iz zemlje je moguće bez ikakve dokumentacije izneti najviše 10.000 evra. Za iznose veće od 10.000 evra mora se imati dokumentacija, neki dokaz o vlasništvu, potvrda banke iz koje je novac podignut i slično i taj novac se mora prijaviti na posebnom formularu-navodi Mladenovićeva.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker