Gradska hronika

Delegacija iz Italije u poseti Slobodnoj zoni Pirot

Slobodnu zonu Pirot danas je posetila izuzetno značajna delegacija iz Italije, sačinjena od predstavnika jednog od najznačajnijih logističkih čvorišta u Evropi – Interporto Bari, kao i od predstavnika Univerziteta LUM Žan Mone iz regiona Pulja u Italiji. Oni su nakon obilaska Regionalne privredne komore Niš i Univerziteta u Nišu danas obišli najznačajniju slobodnu zonu u Srbiji- Slobodnu zonu Pirot.

poseta slobodnoj zoni pirot

Po rečima direktora Slobodne zone Pirot dr Dragana Kostića, delegacija iz Italije nalazi se u dvodnevnoj poseti Regionalnoj privrednoj komori Niš i Slobodnoj zoni Pirot.

-Za nas je ova poseta veoma važna jer ona objedinjava tri važne funkcije. Vođa grupe je direktor jednog od najvećih privatnih univerziteta LUM Žan Mone Njanarela Feliče, zatim predstavnici njihove privredne komore, kao i predstavnik jednog od najvećih logističkih centara – Interporto Bari. Oni su došli da razgovaramo o našem projektu Logistički centar Pirot, da vidimo kako oni rade, šta bismo mogli zajedno da radimo, da razmenimo iskustva. Treća stvar koju ćemo mi danas uraditi, predstavićemo Slobodnu zonu Pirot kako bi pogodnosti naše zone bile prenete italijanskim investitorima-kazao je direktor Kostić.

 

Njanarela Feliče, direktor jednog od najvećih italijanskih privatnih univerziteta LUM Žan Mone kazao je da ova visokoškolska ustanova ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Univerzitetom “Džon Nezbit” iz Beograda.

-Mi smo imali već posetu Privredne komore Niš i Slobodne zone Pirot. Na osnovu njihovih prezentacija, imali smo želju da posetimo ovaj region, koji nama nije poznat, kako bi našli nove vidove saradnje, koji bi doprineli učvršćivanju odnosa a sigurno i razvoju ovog regiona-kazao je direktor Feliče.

tigar tajers

Domeniko Morone, profesor marketinga na Univerzitetu LUM i predstavnik RPK Bari kazao je novinarima da je Bari i regija Pulja oduvek okrenut prema Balkanu.

-Mi imamo poseban interes u razmeni kulture i ekonomskoj razmeni. Imamo Jadransko more koje nas povezuje, a u samom gradu Bariju nalazi se i grob srpskog sveca Svetog Nikole, tako da to dokazuje da su stanovnici Barija uvek gledali preko puta mora, ka Crnoj Gori i Srbiji. Interes se potvrđuje ovim našim dolaskom i mi se zahvaljujemo na prijemu i nadamo se da će se iz ovog bližeg upoznavanja pronaći motivi da se poboljša saradnja-kazao je Morone.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker