Lokalna samouprava

Delegacija iz Brisela posetila Regionalnu deponiju Pirot

Predstavnici nezavisnog udruženja Altapika sa sedištem u Briselu posetili su danas Regionalnu deponiju Pirot i upoznali se sa projektima koji se realizuju na polju upravljanja otpadom (primarna i sekundarna separacija).

Prezentovani su projekti Linije za sekundarnu separaciju otpada, izgradnja kompostane, sanacija i rekultivacija starog smetlišta i izgradnja druge ćelije deponije. Cilj posete je razmena iskustava sa drugim Evropskim zemljama u okviru oblasti zaštite životne sredine i upravnje otpadom, finansijska montaža novih projekata kroz programe Evropske Unije i finansiranje u okviru bilatarne saradnje koju ima Srbija sa članicama Evropske Unije.

Delegaciju Altapike iz Brisela primio je gradonačelnik grada Pirota mr Vladan Vasić gde ih je upoznao sa politikom našeg grada u oblasti upravljanja otpadom, otpadnih voda i poboljšanje kvaliteta vazduha.

Predstavnice udruženja Anne Junior pravni specijalista u javnoj politici o energiji i životnoj sredini i Francoise Foret pravni savetnik istakle su da je današnja poseta od velikog značaja za dalju saradnju i pronalaženje zajedničkih rešenja u oblasti zaštite životne sredine.

Grad Pirot prednjači u oblasti zaštite životne sredine

Njihova ocena je da Pirot prednjači u oblasti zaštite životne sredine i da ima elemenata da u bliskoj budućnosti ponese statut Zelenog grada.

Na osnovu sastanka u JKP “Regionalna deponija Pirot” i kod gradonačelnika napravljen je realni okvir u smislu poslovne saradnje i komunikacije i dat je predlog za apliciranje projekatima gde će Altapika tražiti mogućnost za finansiranje iz Evropskih fondova, i nakon sprovedenih aktivnosti u Briselu potpisati pismo o namerama izmedju “Altapike” i JKP “Regionalne deponije Pirot”, kažu u Regionalnoj deponiji Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker