Lokalna samouprava

Dečja nedelja obeležava se u Pirotu. Ove godine pod sloganom “Podeljena sreća, dva puta je veća” (galerija fotografija, VIDEO)

Obeležavanje Dečje nedelje u Pirotu, tradicionalno je počelo prijemom u kabinetu gradonačelnika Vladana Vasića za mališane iz Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj”, kao i za učenike svih osnovnih škola. U organizaciji Dečje nedelje, osim Gradske uprave, Predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola, učestvuje i Organizacija “Prijatelji dece”.

Šef Odseka dečje zaštite u Gradskoj upravi Pirot Nadica Adamović kazala je da se ove godine, zbog aktuelne situacije sa korona virusom, ove nedelje Dečja nedelja organizuje u skladu sa novim pravilima, sa mnogo manje masovnosti nego inače.

-Dečja nedelja će biti propraćena brojnim aktivnostima, sa ciljem zaštite i promocije dečjih prava. Realizaovaćemo i sadnju sadnica u svim obrazovnim ustanovama. Ovogodišnja dečja nedelja organizuje se pod sloganom “Podeljena sreća, dva puta je veća”,  što ukazuje da su solidarnost i saradnja veoma važni, i da svi zajedno treba da budemo odgovorni, humani i dobri ljudi-kazala je Adamovićeva.

Dečja nedelja na ovim prostorima obeležava se od daleke 1934. godine

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je uz čestitke, da se na ovim prostorima Dečja nedelja obeležava od 1934. godine.

-Meni je svake godine, taj prvi dan i prva nedelja u oktobru, kada se  obeležava Dečje nedelje, kada organizujemo prijem, najlepši radni dan u godini. Važno je i da skrenemo pažnju na decu sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom, sa Kosova i Metohije, iz dijaspore, deca bez roditeljskog staranja i dece romskih i nacionalnih manjina i bolesnu decu-kazao je gradonačelnik Vasić.

Svake godine oko 60 miliona dinara za bolji položaj dece

Vasić je istakao da Grad Pirot iz gradskog budžeta svake godine izdvaja značajna sredstva za bolji položaj mališana, počev od Lokalnog akcionog plana za decu, finansiranja vantelesne oplodnje.

-Među merama su i jednokratna novčana pomoć za decu koja polaze u prvi razred a korisnici su dečjeg dodatka, pomoć nezaposlenim majkama, za treće dete u porodici, za samohrane majke, pomoć roditeljima novorođene dece koji žive na selu, pomoć deci bez roditeljskog staranja i mnoge druge mere. Trudimo se i da nam deca pohađaju dobre vrtiće, škole, borave u uređenim objektima, da mogu da se bave sportom na kvalitetan način. Ono što nas očekuje sledeće godine jeste velika investicija – otvoreni plivački bazen-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”71″ gal_title=”Dečja nedelja u Pirotu”]

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker