Ostale vesti

Decenija Evroregiona Nišava

EVROREGION NIŠAVA će u petak 5. juna 2015. godine, svečanom sednicom obeležiti 10 godina postojanja i rada !

Evroregion Nišava osnovalo je Udruženja građana „Ponišavlje“ iz Pirota i Udruženje građana „Nišava“ iz Sofije. Okvirni sporazum o formiranju evroregiona Nišava potpisan je juna 2005. godine. Opštine članice Evroregiona Nišava su: Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka iz Srbije, a iz Bugarske: Svoge, Kostinbrod, Božurište, Slivnica, Dragoman i Godeč. Partnerske organizacije Evroregiona Nišava su: Fondacija „Hanns Seidel“ i Građanska čitaonica “Pirgos”.

evroregion

Vizija Evroregiona Nišava je povećano razumevanje i tolerantnost između suseda i građana putem izgradnje partnerstava između pirotskog okruga u Srbiji i sofijske oblasti u Bugarskoj. Osnovna misija i ciljevi Evroregiona Nišava jesu podrška i koordinacija regionalnog razvoja i prekogranične saradnje u duhu tolerantnosti, dobrosusedskih odnosa i prijateljstva između dva naroda.

Evroregion Nišava je mlad evroregion i njegovi kapaciteti su same opštine članice i partnerske organizacije. Evroregion predstavlja platformu za komunikaciju, jačanje saradnje i uspostavljanje partnerstava između opština Srbije i Bugarske. Evoregion Nišava otvara mogućnost opštinama za razmenu informacija, iskustava, primera dobre prakse, izradu i implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, kao i rešavanje zajedničkih problema.

Godine 2007. Evroregion je postao član AEBR-a.

Evroregion Nišava je prepoznat od strane AEBR kao lider u ovom delu Evrope, koji treba da podstakne i oživi evroregione i prekogranične strukture saradnje. Evroregion Nišava ima značajnih razvojnih kapaciteta na kojima se može raditi u narednom periodu a njegov značaj biće još veći sa otvaranjem novih mogućnosti finansiranja prekogranične saradnje.

Na Skupštini AEBR-a Vladica Tošić je izabran za člana Izvršnog komiteta AEBR-a.

Pozivamo Vas da u petak, 5. Juna 2015. godine, svojim prisustvom uveličate svečanu sednicu Evroregiona Nišava, povodom 10 godina postojanja i rada.

Svojom posvećenošću, podrškom, istrajnošću i dobrom voljom ka Evroregionu Nišava, Vi ste ugradili sebe u naših prvih 10 godina !

Svečana sednica Evroregiona Nišava održaće se u Dimitrovgradu sa pošetkim u 13 sati u sali EOC- Edukaciono obrazovni centar, Sportski centar “Park”, Teslina bb, 18320 Dimitrovgrad.

Domaćin i pokrovitelj svečane sednice Evroregiona Nišava je SO Dimitrovgrad.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker