Agrar

Davanja po košnici će sledeće godine biti povećana na 1.000 dinara – Pirotski pčelari kažu da nema ekonomske isplativosti

Od naredne godine davanja po košnici biće  uvećana za 25 odsto i iznosiće 1000 dinara, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.  Iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini iznosio je 800 dinara po košnici, a oni pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto.  Osim podsticaja po košnici pčelari su u mogućnosti da koriste i podsticaje za nabavku novih mašina i opreme, nabavku pčelinjih matica, kao i za investicije u preradu i marketing pčelinjih proizvoda.

Na teritoriji grada Pirota ima oko 400 registrovanih  pčelara koji imaju između 11.000 i 12.000 košnica. Miloš Rančić, predsednik  udruženja pčelara “Pirotska dolina”  koje broji oko 100 pčelara kaže  da se zbog celokupne materijalne situacije  pčelarstvo u Pirotu gasi. “Ranijih godina se med mnogo  više prodavao, otkupna cena  bagremovog meda na veliko je pala na oko 3,5 evra  dok je pre tri godine je bila  7,2 evra.  Med se smatra luksuzom  jer malo ko može da izdvoji  1.000 diara za  med  a realna cena je i mnogo veća jer su  veliki su troškovi za šećer, gorivo i druga ulaganja koja pčelari imaju” – kaže Rančić.

Godišnje se u Pirotu proizvede maksimalno oko 10 tona meda  koji se uglavnom prodaje fizičkim licima. U udruženju pčelara kažu da pčelari ne žele da prodaju med na veliko  gde je  cena livadskog meda ispod 2 evra.  Pored neisplativosti Rančić navodi i druge probleme koji utiču na  opstanak pčelarstva u pirotskom kraju. On kaže da se pčelarstvom bave uglavnom stariji ljudi koje još uvek drži ljubav prema pčelama a kada se tome dodaju rizici, vremenski uslovi i ekonomska neisplativost dobija se kompletna slika.

Pored državne subvencije   koja je ove godine iznosila 800 dinara po košnici uz  uslov da je gazdinstvo registrovano i ima minimum 20 košnica, prijavljenih u veterinstrlkoj služnbi i obeležnih i lokalna samouprava obezbeđuje  podsticaje za pčelarstvo. Za nabavku opreme za prlčelarstvo i nabavka namenskih vozila za prevoz pčela lokalna samouprava je i ove godine vršila povrat u iznosu od 50 % uloženih sredstava na ukupnu cenu bez PDV-a uz uslov  da na registrovanom gazdinstvu ima najmanje 5 košnica  prijavjenih  i obeleženih i da račun ne može biti manji od 30.000 dinara.

U udruženju pčelara kažu da se proizvođači uglavnom opredeljuju da konkurišu za sredstsva lokalen samouprave jer je procedura jednostavnija u odnosu na Ministarstvo  a uložena sresdstva se vraćaju u roku od 20 dana.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker