Lokalna samouprava

Dati predlozi za oporavak Apotekarske ustanove Pirot

Poslednjih nekoliko godina apotekarske ustanove u Srbiji, čiji su osnivači lokalne samouprave, zapale su u tešku finansijsku situaciju, mnoge su likvidirane zbog nagomilanih dugova, a neke su potražile način da odgovarajućim merama izađu iz teškog stanja. Apotekarska ustanova Pirot bila je jedna od retkih u Srbiji koja je pozitivno poslovala, ali usled korone i promene načina nabavke lekova ekonomska moć je slabila i zaključno sa majem ove godine njen dug iznosi oko 102 miliona dinara, mada u visini polovine duga pirotska Apoteka ima nenaplaćena potraživanja.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, kaže da je do prošle godine Apoteka odolevala teškoćama, ali je vremenom došlo do gubitaka u poslovanju. Trenutno, dug je 102 muliona dinara, ali su dospela dugovanja u iznosu od 25 miliona, s obzirom na potraživanja i vrednost zalihe lekova koje Apoteka ima.

“Ta dugovanja nisu kritična i nisu velika. Mi želimo da reagujemo na vreme, donesemo odluku koja će biti pravni osnov za oglašavanje za dugoročni zakup. Imamo dva modela, javno privatno partnerstvo sa elementima koncesije i dugoročni zakup za period od 15 godina. Mi smo odlučili da je jednostavnije, brže i delotvornije da oglasimo Apotekarsku ustanovu na dugoročni zakup, sa zadrškom da Apotekarska ustanova ne ide u likvidaciju, da nastavi da postoji i u tom smislu da ukoliko se okolnosti promene, dođe do nepoštovanja ugovora, možemo raskinuti ugovor. Cilj svega ovoga je, pored saniranja celokupnog duga, i preuzimanje zaposlenih iz Apotekarske ustanove kod novog zakupca. Nadamo se da će ova odluka stvoriti uslove da to sprovedemo i da još jedan od problema rešimo. Pre svega, mi želimo da Apotekarska ustanova pruži još bolju uslugu građanima, da ostavimo uslugu metadonske terapije, uslugu insulinske terapije kao i magistralno mešanje lekova za bebe i odojčad” – rekao je Colić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker