Korona virus

Danas stigli rezultati za 24 uzorka – jedan pozitivan na covid19

Od ukupnog broja testiranih u Okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 357 osoba - u Pirotu 240, Babušnici 33, Beloj Palanci 80 i Dimitrovgradu - četiri

Danas su iz laboratorije IZJZ Niš stigli rezultati za 24 uzorka, od kojih 1 pozitivan na Covid-19, saopštili su iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Od početka epidemije do 14.08.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 3275 briseva na RT-PCR. Danas je uzorkovano još 25 briseva i dostavljeno u laboratoriju IZJZ Niš.

Od početka epidemije do danas, 14.08.2020. registrovano je 25 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 6 umrlih lica) sa područja pirotskog okruga.

U letnjem epidemijskom talasu  – 201 laboratorijski potvrđen slučaj

U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 201 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-131, Bela Palanka-60, Babušnica-7i Dimitrovgrad -3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (54 osobe su u izolaciji).

Na grudno odeljenje Opšte bolnice Pirot danas nije primljen nijedan bolesnik pod sumnjom na covid infekciju. U prethodnoj nedelji broj pregleda u Kovid ambulantama u odnosu na prehodnu nedelju je smanjen, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.

Epidemiološka situacija u Pirotu se i dalje NESIGURNA, ali stabilna. EVIDENTAN JE PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJE DVE NEDELJE, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker