Lokalna samouprava

Danas je Dan državnosti Srbije!

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić čestitao je svim sugrađanima Dan državnosti!

Današnji dan obeležava se kao Dan državnosti Srbije, praznuje se 15. i 16. februara, u znak sećanja na dan kada je u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Takođe, na ovaj dan donet je i Sretenjski ustav u Kragujevcu 1835. godine. Svim građanima Srbije Dan državnosti čestitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram profilu.

 

Ustav je sastavio Dimitrije Davidović. Tadašnjim Ustavom izvršena je podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, tadašnju vlast činili su knez, državni sovjet i narodna skupština. Proklamovana su prava i slobode građana poput neprikosnovenosti ličnosti, nezavisnosti sudstva, prava na zakonito suđenje, slobode kretanja i nastanjivanja, ravnopravnost građana bez obzira na veru i naciju, takođe, ukinuti su ropstvo i feudalni odnosi.

Čestitka gradonačelnika Vasića

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić čestitao je danas Dan državnosti Srbije.

-Svim Piroćancima i svim našim sunarodnicima čestitam Dan državnosti, dan kada je donošenjem  ustava postavljen temelj moderne srpske države-poručio je gradonačelnik Vasić.

Srbija Serbia Dan državnosti
Foto Aleksandar Ćirić

Čestitao i Google, Nijagarini vodopadi “obojeni” u boje srpske trobojke

Na Dan državnosti Srbije, najpoznatiji svetski internet pretraživač Google na svojoj naslovnoj strani čestita građanima Srbije ovaj praznik isticanjem srpske trobojke, a poslednjih godina Nijagarini vodopadi osvetljavaju se reflektorima u boje srpske trobojke.

google dan drzavnosti

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker