Reportaža

Čudesa Svetoga Save i danas se prepričavaju u Bugarskoj(video prilog)

BUGARSKA/GODEČ-U bugarskom Razbojiškom manastiru, koji se nalazi nedaleko od bugarskog grada Godeč, na nekoliko kilometara od srpsko-bugarske granice i danas se pričaju legende o boravku srpskog svetitelja Svetog Save u ovom manastiru, tačnije u pećinskoj crkvi-isposnici gde je Sveti Sava, kako tvrde u ovom manastiru, u strogom postu i molitvi proveo 40 dana na putu ka Jerusalimu. Meštani i monasi kažu da je stupanjem na ovu zemlju Sveti Sava osvetio ceo ovaj kompleks pa su se u prohujalim vekovima dogadjala mnogobrojna čudotvorna iscelenja, ceo kompleks od boravka Svetog Save računa se za sveto mesto, a od Savinog boravka ovde ispod stene na kojoj se nalazi pećinska crkva u kojoj se Sava molio, počeo je da izvire izvor lekovite vode.

Monahinja Agnesa, starešina manastira kaže za Pirotske vesti da se u znak zahvalnosti za činjenicu da je boravio ovde, Sveti Sava i danas pominje u svakoj molitvi u manastiru, koji je od Savinog boravka počeo da raste i da se razvija da bi danas  prerastao u čitav kompleks, umesto nekadašnje pećinske crkve isposnice koja se nalazila na steni na veoma nepristupačnom mestu.

razbojiski manastir_4

“Sveti Sava je 1234. Godine 40 dana boravio ovde. Tada je ovde bila pećinska crkva isposnica. Nakon boravka Svetog Save ovde, on je otišao ka Jerusalimu. Legenda kaže da je Sveti Sava, stupajući na ovo mesto, osvetio tadašnju pećinsku crkvu isposnicu i nakon toga je u podnožju stene u kojoj se i danas nalazi pećinska crkva, poput pečurke počeo da “niče” manastir, koji i danas, vekovima nakon boravka Svetog Save ovde, raste, razvija se. Danas manastir posećuju vernici i iz Srbije i Bugarske, a po verovanjima, nakon boravka Svetog Save, pojavili su se brojni izvori lekovite vode. Dešavala su se, legende kažu i razna čudesa, iscelenja i slično. U znak zahvalnosti što je stupio na ovu zemlju mi i  danas u molitvama spominjemo Svetog Savu u znak zahvalnosti što je osvetio svojim boravkom ovaj manastir i ovo mesto i verujemo i da se i on moli i za nas i za vas i za sve”, kazala je monahinja Agnesa, koja je danas starešina Razbojiškog manastira.

razbojiski manastir_5

U manastiru smo zatekli i nekoliko vernika iz Srbije, tačnije iz Pirota, koji, kako kažu, rado dolaze da obidju manastir gde je neizbrisiv trag ostavio jedan od najznačajnijih srpskih svetaca, prosvetitelj Sveti Sava.

razbojiski manastir_2

Slavica Pavlović, rodjena Ivanjčanka, a udata u Pirotu kaže da često dolazi u manastir koji je tridesetak kilometara udaljen od Pirota.

razbojiski manastir_7

“Često dolazimo ovde jer  nam je ovo mesto jako drago. Ima više razloga. Jedan je glavnih je to što je ovde boravio Sveti Sava, od čijeg dolaska u tadašnju pećinsku crkvu koja je bila sakrivena visoko u steni, po priči monahinje i meštana, celo ovo mesto postalo je sveto, a voda iz izvora ispod pećinske crkve postala je lekovita pa sada ovde dolaze brojni vernici i nevoljnici u potrazi za iscelenjem i izlečenjem”, kaže Pavlovićeva.

razbojiski manastir_3
Slavica Pavlović sa suprugom Srđanom Tošićem često posećuju ovu svetinju

Grob Svetog Save 2Veliko Trnovo – grobnica Svetog Save

 

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker