Gradska hronika

Crveni krst u Pirotu opravdava priznanje da je Pirot jedan od najhumanijih gradova u Srbiji

Imajući u vidu prirodu svoje delatnosti Gradska organizacija Crvenog krsta u Pirotu, upravo u teškim trenucima, pokazuje svoj značaj. U vreme epidemije, koja još uvek traje, pirotski Crveni krst je u svakom trenutku bio na usluzi brojnim korisnicima, pre svega ljudima u stanju socijalne potrebe, siromašnim porodicama, ženama i deci. Sekretar, Sanja Stanković, kaže da u ovim teškim trenucima Gradska organizacija Crvenog krsta u potpunosti ispunjava svoje planove i da u radu nije bilo nikakvih zastoja.

“Najpre želim da istaknem da je Narodna kuhinja radila sve vreme, čak smo imali i veći broj korisnika. U vreme policijskog časa, da se podsetimo i toga, ljudima starijim od 65 godina obroci su dostavljani na kućnu adresu. Posle vanrednog stanja rad Kuhinje je normalizovan prema ustaljanom planu. Trenutno imamo 600 korisnika što je i maksimum. Obroke isporučujemo na dva punkta, jedan je u Pazaru drugi u Tijabari uz poštovanje svih mera i preporuka zaštite od virusa COVID 19.

Takođe, dobrovoljno davalaštvo krvi nije ni jednog trenutka bilo u prekidu. U prvom naletu pandemije imali smo nešto smanjen broj dobrovoljnih davalaca, a sada je to veoma zadovoljavajuće, na primer ovih dana smo imali 75 davalaca što premašuje naš plan od 60 jedinica. Pirot i dalje važi za jedan od najhumanijih gradova u Srbiji, prošle godine smo za to dobili i priznanje i nastojimo da očuvamo takav renome.

Briga o starijima se, takođe, uspešno realizuje. Imamo 60 korisnika i 10 gerontodomaćica. Pored redovnih aktivnosti Crveni krst u Pirotu je vanredno delio pakete hrane i higijene. Za korisnike usluge “Pomoć u kući” podeljeno je 180 paketa, zatim 270 porodičnih paketa, 600 paketa za substandardna naselja, takođe, hrana, higijena, brašno, 250 paketa samo sa higijenskim artiklima, pre svega dezinfekcionim sredstvima, 78 paketa isključivo za žene i 43 paketa za igru i učenje, naravno za decu” – izjavila je Sanja Stanković za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker