Kultura

“ĆILIM FLAŠA”: Kornjača, sofra i gugutka na PIROTSKOJ FLAŠI

U okviru programa SERBIA FASHION WEEK-a koji traje do 7.maja u Novom Sadu, priređena je izložba polufinalista takmičenja “Mr /Mrs.BOTTLE” na kojoj se našlo i dizajnersko rešenje “Pirotske flaše” naše sugrađanke Silvane Tošić.

Pirotska flaša, autorke Silvane Tošić. Autor fotografije Baćko Jelić/Serbia fashion week

Tošićeva ističe da je dobila poziv najpre za učešće na Serbia Fashion Week-u gde bi ponovo predstavila svoje kreacije sa šarama pirotskog ćilima.

“Nažalost, nisam uspela da odem sada u Novi  Sad i priredim modnu reviju, s obzirom na to da sam marta meseca bila na Paris Fashion-u. Kakva god da je u pitanju – klasična, avangardna ili tradicionalna – moda je veoma skupa – kao i samo predstavljanje na Nedeljama mode. Naravno da ću se – kada god mogu rado odazvati i otići u Novi Sad-tamo je počela moja prava modna priča. Međutim, nedavno sam dobila i poziv da pošaljem svoje dizajnersko rešenje za flaše i učestvujem na pomenutoj izložbi. Iako sam imala veoma malo vremena, uspela sam da uz pomoć svojih saradnica uradim tri flaše-naravno sa ćilimima i pirotskim šarama i na ovaj način prezentujem pirotsku tradiciju na najprestižnijem modnom događaju u Srbiji. Zahvalna sam organizatorima na pozivu i ukazanom poverenju, meni će ovo mnogo značiti” – kaže autorka.

Kako stoji na zvaničnoj stranici Serbia Fashion Week-a,izložba dizajnerskih rešenja za flaše “Fashion and Wine”organizovana je u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam Vlade Vojvodine. To je specijalni projekat koji ima za cilj umrežavanje i podsticanje saradnje između modne i vinske industrije Srbije. Jedna od ideja organizatora je da ova izložba “šeta” gradovima Srbije- i po rečima Tošićeve izražena je velika zainteresovanost da se među tim gradovima nađe i Pirot.

Pirot da bude ponovo grad mode, ali tradicionalne

“Verujem da bi takav događaj bio dobra prilika da se ostvare novi poslovni kontakti ali i prezentuju naši poznati brendovi,turistički potencijali, kulturno-istorijsko nasleđe i bogata tradicija. Takođe,ambiciozne planove imam kada je “Pirotska moda” u pitanju, s obzirom na to da sam u proteklom periodu ostvarila veoma važne kontakte u toj sferi. Ne znam kada će se to tačno desiti, ali potrudiću se da uz podršku istomišljenika i mojih prijatelja – koji smatraju kao i ja – da su šare pirotskog ćilima naš najveći brend- neiskorišćen na pravi način – Pirot ponovo postane grad mode – ovoga puta -tradicionalne, poručuje Tošićeva.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker