Obrazovanje

Četvoro učenika pirotske Gimnazije narednu školsku godinu pohađaće u Americi kao stipendisti FLEX programa

Četvoro učenika Gimnazije u Pirotu postali su stipendisti FLEX programa. FLEX je program razmene učenika u kojem Kancelarija za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta, Vlade Sjedinjenih Američkih Država, srednjoškolcima dodeljuje stipendiju da jednu školsku godinu provedu u Americi, pohađajući američku srednju školu živeći u američkim porodicama. FLEX obuhvata 21 državu Evrope i Azije, i od osnivanja 1993.godine do danas u razmeni je učestvovalo preko 29 hiljada učenika.

Ove godine, od prijavljenih oko hiljadu srednjoškolaca iz Srbije, nakon više eliminacionih krugova i testiranja, odabrano je 45 stipendista za školovanje u Americi. Učenici Gimnazije, Una Stojanović II4, Mihajlo Denčić II3, Iva Mijalković II3 i Katja Pejčić II1 izabrani su da postanu deo ovog programa, i naredne školske 2022/2023.godine predstavljaju Gimnaziju, grad Pirot i Srbiju u SAD-u.

Još dve dobre vesti donosi nam pirotska Gimnazija. Najpre, veliki uspeh učenika, Đorđa Denkovića, na KONKURSU “AVENIR- BUDUĆNOST”

Učenik Đorđe Denković III3 učestvovao je na konkursu « Avenir – Budućnost » i osvojio specijalnu nagradu. Na ovaj način je data prilika mladima da razmišljaju o razvoju Evrope, kroz pisani rad na francuskom jeziku. Učenici su morali da daju odgovor na sledeće pitanje:
– Po Vašem mišljenju, šta bi trebalo da budu prioriteti Evrope u narednih deset godina ?
Cilj konkursa je :
• promovisanje nastave francuskog jezika,
• jačanje osećaja pripadnosti evropskoj porodici,
• i doprinos zaključcima koje će Srbija izložiti u okviru Konferencije za budućnost Evrope.

Duga dobra vest jeste pohvala za Nemanju Krstića na konkursu Katedre za romanistiku Umetničko – filološkog fakulteta u Kragujevcu.  Učenik Nemanja Krstić III4, učestovavao je na konkursu “Moj kolaž govori francuski” u
oprganizaciji Kragujevačkog  univerziteta i pohvaljen je za kreativnost svog rada.

Mentor učenika Đorđa Denkovića i Nemanje Krstića je, profesor, mr Ivica Panić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker