Reportaža

Ceo Izvor “spava” na tomahavku

Meštani pirotskog sela Izvor poslednjh  14 godina žive sa strahom od neeksplodirane rakete teške najmanje tonu, zaostale od NATO bombardovanja koja se, promašivši obližnji vojni objekat “zarila” u brdašce blizu sela gde nekoliko metara pod zemljom stoji još uvek.

selo izvorOsim od eksplozije, koja bi s obzirom da je reč o ogromnom projektilu, sigurno bila katastrofalna, meštani strahuju i od zagađenja vode jer se u podnožju brdašceta u koje se raketa zarila nalazi praktično jedini izvor zdrave pijaće vode u selu koga meštani smatraju i lekovitim.800px-Tomahawk_Block_IV_cruise_missile_-crop

Prema tvrdnjama meštana Izvora raketa je nakon što se zarila u zemlju, kobne 1999. godine ostavila za sobom rupu široku čak jedan metar.

Rupa je bila široka kao bure od 200 kilograma. Odmah smo izašli da vidimo o čemu je reč i kada smo videli koliku rupu je za sobom ostavila raketa koja se zarila nekoliko metara u zemlju nismo mogli da verujemo. Mesec dana nakon toga, vojska i policija je evakuisala meštane  najbližih kuća i pokušala da uz pomoć eksploziva koji su pustili u rupu aktiviraju projektil, ali nisu uspeli tako da već 13 godina mi živimo u strahu kada će da se projektil aktivira-kaže Mile Radovanović, čija se kuća nalazi na svega par stotina metara vazdušne linije od lokacije gde je raketa pala.mile radovanovic pokazuje mesto gde se nalazi bomba

Uprkos brojnim zahtevima upućenim Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije od strane meštana, još uvek ništa konkretno nije učinjeno na uklanjanju ovog zaostalog projektila iz vremena NATO bombardovanja.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

fotografija tomahavka-Wikipedia

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de