Gradska hronika

Centralni trg:Festival prste da poližeš!

Turistička organizacija Pirot i lokalna vlast, priredile su Prvi festival sira i kačkavalja, na Centralnom gradskom trgu.

melakarska

mlerkarska1

Petnaestak proizvođača sira i kačkavalja, ali i nekoliko vinarija iz cele Srbije, izložilo je svoje proizvode, koji su mogli i da se kupe. Među prerađivačima mleka bilo je , osim onih sa našeg područja i proizvođača iz Sjenice, Kragujevca, Niša, Knjaževca i još nekoliko gradova.

cirko

Osim standardnog belog sira i kačkavalja,  đubeka,posetioci su mogli da probaju i druge specijalitete izrađene na bazi mleka.

cirko1

Tako je, na primer Mlekarska škola Dr Obren Pejić, izložila i dala na degustaciju   i kačkavalj sa biberom belim lukom, nanom , i drugim dodacima koji ga čine specifinčnim.

ekolozi

Osim kačkavalja od kravljeg i ovčjeg mleka,  na tezgama sje bio i kačkavalja, sira i kiselog mleka od kozjeg mleka, pa zatim razne varijante paprike u  pavlaci, kiselom mleku, paprike sa vurdom, sitni sirevi…..

belmuz

Toliko pominjanu svetkovinu majstora za preradu mleka, obišli su i gradonačelnik Vladan Vasić i direktor TO Pirot Bratislav Zlatkov.

vasic

-Ovo je tek početak, ali sam siguran da će za sezonu-dve Festival postati međunarodni i da ćemo ovde imati i francuske sireve, ali i sireve drugih poznatih proizvođača iz sveta. Ljudi se , na svu sreću sve više okreću stočarstvu, o čemu govori i podatak da među korisnicima gradskih subvencija za podsticaj poljoprivrede ima najviše stočara-konstatovao je gradonačelnik Vasić.

zlatkov-bratislav

Direktor Zlatkov je naglasio ,da će, uz sajam peglabne kobasice i jagnjijadu ovo postati treća gastronomsko-turistička manifestacija  po kojon će Pirot biti prepoznatljiv, jer je proizvodnja sira i kačkavalja  viševekovna tradicija ovog kraja.

milkhaus

Cene sireva i kačkavalja, koji su mogli da se kupe kretale su se od 350 do 1200 dinara, u zavisnosti od propizvođača,. ali i sirovina koje su korišćene. Sajam je posetio i veliki broj gostiju iz susedne Bugarske i malo ko sumnja  u najave da će za par godina zaista postati međunarodni.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker