Lokalna samouprava

Burna sednica Gradskog parlamenta, bilo i pokušaja fizičkog razračunavanja

Današnju sednicu Gradskog parlamenta, na kojoj je usvojen rebalans budžeta čime se višak budžetskog prihoda od oko 350 miliona dinara preraspodeljuje za nove infrastrukturne radove tokom ove godine, obeležio je incident kakav se, kako kažu odbornici, nije desio decenijama unazad u lokalnom parlamentu. Naime, opozicioni odbornik Zoran Stojanović nasrnuo je u jednom momentu, pred sam kraj sednice,  na gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića. Reagovanjem velikog broja odbornika situacija je smirena, ali je sednica ipak ostala u senci ovog incidenta.  U vreme održavanja sednice održanu su i protesti protiv izgradnje mini-hidroelektrana. Organizatori su uputili zahteve lokalnoj samoupravi da se stopira izgradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini. Gradonačelnik Vasić ponovio je novinarima da lokalna samouprava nema ingerencije i da je u obavezi da sprovodi odluke donete na republičkom nivou, ali i da je uputio pismo ministru Trivanu da, ako je on protiv izgradnje MHE, to pretoči u zakon i time reše svi problemi s obzirom da lokalna samouprava ne daje niti uslove niti dozvole već samo poštuje zakon.

Pogledajte prilog TV Pirot koja vrši direktne prenose svih sednica parlamenta na kome je zabeležen ceo incident.

Nakon sednice gradonačelnik Pirota uputio je izvinjenje gledaocima koji su u direktnom prenosu gledali neprimereno ponašanje pojedinih odbornika dodajući da takvo ponašanje dovoljno govori o njima samima.

-Ja sam 15 godina koliko sam gradonačelnik i skoro 20 godina odbornik ovako nešto nisam video u lokalnom parlamentu. Ja mislim da takvim vrstama ponašanja i rečima koje su izgovorene ne treba da budu deo političkog života, ali to govori o njima-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Iz opozicione Odborničke grupe “Najbolje za Pirot” kazali su da je njihov odbornik najpre bio isprovociran nakon čega je reagovao onako kako je reagovao. Odbornici i pozicije i opozicije optužili su suprotne strane za brojne uvrede izrečene na današnjoj sednici.

Početak sednice obeležili su i protesti protiv izgradnje MHE. Organizatori protesta su lokalnoj samoupravi uputili listu zahteva čija je suština da se stopira izgradnja mini hidroelektrana na Staroj planini. Proteste je organizovalo udruženje “Odbranimo reke Stare planine” i Zajednica mesnih zajednica Stare planine. Meštani staroplaninskih sela smatraju da će izgradnjom mini-hidroelektrana biti trajno narušena životna sredina i prirodne lepote Stare planine. Proteste su podržali opozicioni odbornici a odbornici Pirotske nove snage su na kratko i napustili skupštini kako bi podržali proteste.

Gradonačelnik Vasić kazao je da poštuje protest kao jednu od osnovnih demokratskih postulata, ali da je reč o državnom projektu a Stara planina je zaštićeno područje. Vasić je kazao da lokalna samouprava nema ingerencije nad izgradnjom MHE i da je uputio ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu pismo.

-Država je pozivala za izgradnju MHE i svi su mogli da podnesu zahteve za gradnju. Takođe, sve su to bile potencijalne MHE i da su institucije poput Zavoda za zaštitu prirode, Vodoprivreda, Elektroprivreda u svakom trenutku mogle sve da stopiraju. Ja sam više puta apelovao, a juče poslao i pismo ministru Goranu Trivanu da, ako je on protiv izgradnje MHE, to jednostavno pretoči u Zakon i skine belju sa našeg vrata jer mi niti dajemo uslove, niti dozvole, samo sprovodimo zakon, a neko protestuje protiv nas. Žao mi je što to neko politički koristi i neke ljude koji su nedovoljno informisani pokušava da stavi u funkciji svoje politike-kazao je Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker