Kultura

“Buknula” Likovna galerija od “Čarobne šume” – umetnička dela dr Nikolić

U Likovnoj galeriji u Pirotu otvorena je izuzetna izložba slika i objekata, pirotske umetnice, dr Bojane Nikolić. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Magistrirala je i odbranila doktorski projekat na istom Fakultetu u klasi profesora Čedomira Vasića. Dobitnica je značajnih nagrada, priredila je 31 samostalnu izložbu i učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Radi kao profesor strukovnih studija na Akademiji tehničko vaspitačkih strukovnih studija Niš – Odsek Pirot.

Izložena dela, dr Bojane Nikolić, pobuđuju izuzetne likovne doživljaje. Pred posmatračima su dela koja su učinila da Galerija bljesne zbog neverovatno izražajnog kolorita, izuzetne energije i dinamike. Pored ostalog, direktorka pirotske Galerije, Radmila Vlatković kaže da je reč o umetničkim delima velike posvećenosti i ozbiljnosti, čime se otkriva ekskluzivni svet boja, širokih poteza i fine kontemplacije. Dominira strast, eksplozija i emocija koja je glavni nosilac boja u varijantama zelene i žute, crvene i oker, tirkizne i roze sa naglašenom sivom ovih raskošnih likovnih prizora, kaže Vlatkovićeva.

“Čarobna šuma”, dr Bojane Nikolić, obuhvata 39 eksponata. U pitanju su slike različitih formata i objekti. Dela su nastala kao rezultat, između ostalog, eksperimentalnih procesa sa likovnim materijalima i tako su se rađale ideje, kaže Nikolićeva.

“Provokacije za stvaranje su raznovrsne i nalaze se svuda oko nas. Kolorit je vrlo intenzivan, ako nisu u pitanju fluorescentni pigmenti onda su to one najintenzivnije nijanse standardnih pigmenata. Dela datiraju od 2016. do danas. Pažljivom posmatraču može da bude jasno u kom periodu su koje boje i materijali dominirali po nekakvoj strukturi, kompoziciji, dinamici likovnih elemenata, po sitnoj i krupnoj formi, tako da, čini mi se, poslednja dela su najpre uočljiva po nekakvoj jasnoći i jednostavnosti izraza, što mi je na kraju krajeva i cilj kao umetniku”- izjavila je dr Bojana NIkolić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker