Srbija

Bugarska počinje radove na gasnom interkonektoru – radovi na srpskoj strani su u toku od januara 2022. godine

Cilj je da interkonektor bude završen i operativan do decembra 2023. godine

Kostinbrod (Bugarska), 1. februar, 2023. – Kompanija Bulgartansgaz obeležila je pokretanje građevinskih radova na delu gasnog interkonektora Bugarska-Srbija“ (IBS). Predsednik Bugarske Rumen Radev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ministrima energetike obe zemlje i ambasadorom Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom i predstavnicima EU iz Brisela, prisustvovali su događaju i obišli radove duž trase interkonektora.

BROJKE: NA SRPSKOJ STRANI DUŽINA MREŽE JE 109 KILOMETARA, KAPACITET 1.9 MLRD KUBNIH METARA GASA GODIŠNJE, ŠTO JE 60 POSTO POTROŠNJE OVOG ENERGENTA U SRBIJI

Novi gasni interkonektor povezaće postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u prestonici Sofiji, u dužini od 109 km na srpskoj strani. Sa prečnikom cevi od 700 mm i maksimalnim pritiskom od 55 bara, njen kapacitet će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je ekvivalentno 60% ukupne godišnje potrošnje Srbije. Deo projekta na teritoriji Srbije finansira se delom iz grantova EU, u iznosu od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke. 

Dok su radovi na srpskoj teritoriji na interkonektoru počeli još u januaru 2022. godine, radovi na bugarskom delu projekta otpočeli su danas. Bugarski deo IBS je projekat od zajedničkog interesa (PCI) koji je sufinansirala EU u okviru programa Connecting Europe Facility Energy sa 27,6 miliona evra.

Podrška EU će doprineti izgradnji ukupne dužine gasnog interkonektora na bugarskoj teritoriji (62 km), od grada Novog Iskara do bugarsko-srpske granice. Pored gasovodne mreže, gradiće se i drugi tehnološki objekti, kao što su inspekcijski objekti, ventilski sklopovi, dve automatizovane gasno-regulacione stanice (u Slivnici i Dragomanu), kao i merna stanica na Kalotini. Nakon izgradnje, gasni interkonektor će imati procenjeni kapacitet protoka od 1,8 bcm godišnje, sa mogućnošću obrnutog protoka. IBS je stoga projekat od strateškog značaja za povećanje bezbednosti i diversifikacije snabdevanja gasom i ruta, kao i međupovezanosti sistema za prenos gasa Republike Bugarske i Republike Srbije.

„Danas pravimo još jedan veliki korak u obezbeđivanju diverzifikacije energije, energetske bezbednosti i čistije životne sredine. Današnje pokretanje na bugarskoj strani izgradnje gasnog interkonektora koji će biti završeno do oktobra ove godine takođe će značajno povećati količinu gasa za industriju i domaćinstva u Srbiji. Srbija će imati veći izbor jer će imati dodatni izvor i manje zavisiti od svojih trenutnih dobavljača. Tranzicije i modernizacija zahtevaju ulaganja. Ovo je još jedna investicija EU koja obezbeđuje Srbiji i jedno i drugo“, izjavio je Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

„Projekat je od posebnog značaja, ne samo za Bugarsku i Srbiju, već i za region i EU, jer je deo značajne i sveobuhvatne regionalne infrastrukture, čiji su kapaciteti i tehničke mogućnosti od suštinskog značaja za postizanje dobrog, efikasnog i funkcionalnog međusobno povezano regionalno tržište gasa“, rekla je Beatris Coda, šefica jedinice u Evropskoj izvršnoj agenciji za klimu, infrastrukturu i životnu sredinu, tokom svog govora na događaju.

Cilj je da interkonektor bude završen i operativan do decembra 2023.

Pored Niša, gasovod će obuhvatiti i još 3 merno-regulacione gasne stanice u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu, čime će ova tri grada i regiona Srbije – njihovi građani, škole, bolnice, preduzeća, imati pristup snabdevanju gasom, za grejanje i industrijsku proizvodnju.

 

Zbog znatno manjeg uticaja na životnu sredinu i veće fleksibilnosti u pogledu proizvodnje električne energije, prirodni gas predstavlja opciono prelazno fosilno gorivo ka potpuno obnovljivim izvorima. Prelazak na prirodni gas bi takođe omogućio gradovima i opštinama u Srbiji sa razvijenim sistemima daljinskog grejanja da izgrade visokoefikasne, male kombinovane sisteme za grejanje i proizvodnju električne energije.

EU INFO MREŽA

FOTO – PRESS SLUŽBA PREDSEDNIŠTVA SRBIJE

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker