Reportaža

Bugari opsedaju pirotske kafane zbog odličnog roštilja

Dobitnik majstorskog pisma Opšteg udruženja preduzetnika Pirota na ovogodišnjem Festivalu majstora pirotskog roštilja Boban Tančić u razgovoru za Pirotske vesti otkriva šta je to što razlikuje pirotski roštilj i čini posebnim u odnosu na roštilj u ostalim delovima Srbije o čemu svedoči podatak da osim domaćih mušterija na pirotski roštilj dolazi i sve veći broj Bugara.

patra

Tančić već dve godine zaredom osvaja prvo mesto na ovoj manifestaciji, a nagrade je dobijao i na Sajmu peglane kobasice.

-Pirotski roštilj uopšte je zaista dobrog kvaliteta. Negde je kvalitetniji negde slabiji, ali je generalno odličnog kvaliteta. Naš roštilj, mislim na pljeskavicu,  isključivo se radi od mesa, dok se u drugim gradovima pljeskavice i roštilj prave od roštilj-mesa, koje u sebi ima 20 do 30 posto mesa, a ostalo su razna punila i automatski ni kvalitet ne može biti dobar. Trajnost mesa je vrlo kratka. Kod pljeskavice je bitno koji delovi mesa se stavljaju i to je tajna svakog roštiljdžije, bar ovde u Pirotu. Mi pravimo juneću pljeskavicu, zatim ovčiju gde ide 30 posto ovčijeg mesa i jagneću gde ide 80 posto jagnjetine a ostatak juneće meso. U pljeskavice svinjsko meso ne stavljamo-kaže Tančić.

1147726_324497841020421_616438619_o

Po njegovim rečima, osim mušterija iz Srbije, u njegovu kafanu “Ladna voda” ali i ostale pirotske kafane sve više dolaze gosti iz Bugarske.

1147029_324497354353803_1623811224_o

 

-Razlog je upravo veoma kvalitetan roštilj. Najčešće jedu pljeskavicu koja ih oduševljava najviše.

 Roštilj u Bugarskoj se pravi uz dodatak mnogih začina koji ne odgovaraju ni našim ljudima, ali očigledno ni njima čim u sve većem broju dolaze u pirotske kafane. Osim pljeskavice, mi se trudimo da sačuvamo od zaborava i stara pirotska jela poput čomleka, koji se sprema od jagnjetine sa koskom, nešto poput paprikaša. Zatim tu je janija, pileća, teleća, jagnjeća i mnogi drugi specijaliteti-kaže Tančić.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker