Lokalna samouprava

Budžet za narednu godinu manji za oko 250 miliona

U sredu 18. decembra na sednici Skupštine opštine Pirot odbornici će raspravljati o budžetu za narednu godinu, o smanjenju taksi za zauzeće javnih površina i mnogim drugim važnim temama, kazao je danas Pirotskim vestima predsednik SO Pirot Milan Popović.

-Odbornici će, na zahtev vlasnika ugostiteljskih objekata, raspravljati i o smanjenju lokalnih komunalnih taksi za bašte i  lokale u Pirotu. Mi ovom prilikom izlazimo u susret mnogobrojnim zahtevima pa ćemo smanjiti lokalne komunalne takse. Raspravljaće se i o detaljnom planu regulacije “Tigar tajersa”. U pitanju je visina zgrada koje će se graditi jer se ispostavilo da će zgrade biti više nego što je ranije bilo planirano tako da će i to morati da se, na osnovu zahteva resornog ministarstva, opredeli tačna visina kolika je u projektu. Taj podatak smo dobili i moramo da promenimo prethodnu odluku. Takođe, opština će finansijski pomoći učenicima koji plaćaju smeštaj u učeničkim domovima kao što je to dom u selu Strelac i Mlekarskoj školi u Pirotu-kazao je Popović.

milan popovic

On je dodao da će budžet za narednu godinu, po raznim osnovama, biti manji za oko 250 miliona dinara.

-Budžet će biti manji po osnovu poreza, smanjenja transfera, sredstava koja su bila predviđena za puteve. To je ono što znamo trenutno. To je neminovnost. Država verovatno mora da nadoknadi neke svoje potrebe i ona nema izgleda od koga nego od lokalnih samouprava. Juče smo imali u poseti ministarku zdravlja koja nam je priznala da para nema i apelovala na opštine da pomažu domovima zdravlja, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama-kazao je Popović.

Na narednoj sednici biće raspisan i oglas za izbor direktora Radio Pirota, Narodnog pozorišta i Sportskog centra.

Raspravljaće se i o spomeniku u selu Sukovo na kome je umesto zvezde postavljen krst.

-Primedbe su bile da je spomenik pod zaštitom države, ali smo nakon provere u relevantnim institucijama dobili obaveštenje da on nije pod zaštitom države, čak ga nemaju ni u evidenciji. To je i logično jer je više ljudi u ratovima poginulo pod krstom nego pod zvezdom i donećemo odluku da se taj problem skine sa “dnevnog reda”-kazao je Popović.

tekst i fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Meni je taj spomenik u Sukovu posebno zanimljiv jer su na betonski obelisk doslovno natakarili metalni krst pa ceo objekat deluje groteskno. Ali bez obzira na ukuse, sadašnji izgled spomenika je ogledalo “duha vremena” i trenutne “kulture sećanja”. Naravno, tu se našao bogati gastarbajter koji se pokazao pred selom i dokazao veliku privrženost hrišćanskim vrednostima ma šta to u ovom slučaju značilo.

    Zanimljivo bi bilo da javnost sazna da li je to obavljeno uz građevinsku dozvolu, uz nečiju sagalsnost, da li je neko seljane pitao i tako dalje?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker