Gradska hronika

Buduće arhitekte daju svoje predloge o poboljšanju vizuelnog identiteta Pirota

U Muzeju Ponišavlja počela je sa radom Arhitektonska radionica “Turres” u okviru koje će petnaestak polaznika, uglavnom pirotskih srednjoškolaca, steći osnovna saznanja o arhitekturi, i na osnovu njih kasnije dati svoje predloge za unapređenje vizuelnog identiteta grada ali i zaštitu spomenika kulture u Pirotu, od kojih su neki, poput kuće “Bela mačka” u veoma lošem stanju.

_DSC8046

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor radionice je Piroćanac, inače asisteng na niškom Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Mirko Stanimirović, a osim njega za vreme radionice polaznicima će predavanja držati eminentni domaći stručnjaci za arhitekturu sa niškog GAF-a, ali i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Elena Petrović, takođe Piroćanka i mnogi drugi stručnjaci iz ove oblasti.

_DSC8045

-Škola će trajati pet dana i sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela. Na osnovu teorijskih saznanja koja će dobiti, polaznici će raditi grafičke zadatke i crteže koji će biti predstavljeni na izložbi po završetku radionice. U zavisnosti od predavanja, menjaće se lokacije pa će osim u Muzeju predavanja biti držana i na Kaleu u tvrđavi i mnogih drugim mestima. Polaznici će u svojim radovima dati ideje za rešavanje vizuelnog identiteta grada-kazao je Stanimirović.

Radionica se održava u okviru Pirotskog kulturnog leta. Organizator je Muzej Ponišavlja a partneri su GAF iz Niša, Zavod za zaštitu spomenka kulture iz Niša i Direkcija za izgradnju iz Pirota.

Tekst i foto Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Svaki objekat sluzi na cast arhitekti. Ne mogu da razumem kako se ruzni objekti zidaju u Pirotu. Pre svega mislim na Trefov objekat u centru na dva sprata, tako je projektovan da prosto bole oci. Posebno je ruzna aluminijska i pvc stolarija u staroj Tijabari oko pijace. Naravno, ima i pozitivnih primera, poslovni objekat preko puta pijace – maloprodajni objekat za molersku opremu i boje, stambeno – poslovni objekat do Velikog mosta koji podseca na uske amsterdamske zgrade itd. Svim pirotskim arhitektama zelim puno posla, da nas grad bude lepsi iz dana u dan.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker