Gradska hronika

Brži tranzit robe kroz Srbiju

Iz Evropske Komisije je potvrđeno da će Srbija od 1. februara 2016. godine početi da primenjuje zajednički tranzitni postupak i van nacionalnih okvira i da je taj datum konačan. 

image

Zbog uspeha postignutih na planu uvođenja Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), Srbija je pozvana da pristupi Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom, što je naša zemlja i prihvatila polaganjem predpristupnih instrumenata neophodnih za ulazak u evropsko zajedničko tranzitno područje. 
Zajednički tranzit će time, kako je konstatovano u vestima objavljenim na sajtu EK, pokriti značajne pan-evropske transportne koridore koji prolaze kroz Srbiju i uticati na pojačan tranzit prema Turskoj i Makedoniji (zemljama koje su se pomenutim Konvencijama pridružile u decembru 2012. i julu 2015. godine).
Pošto veličina koridora može da bude proporcionalana vidljivosti uspeha, potrebno je da se preduzmu sve neophodne mere kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje sa svim zemljama članicama, a njih je 34.
Ulazak u zajednički tranzit treba da smanji zastoje, ali i omogući srpskoj privredi da postane konkurentnija na globalnom tržištu, jer se očekuje da zahvaljujući ovom sistemu budu smanjeni transportni troškovi domaće privrede.
Kako položaj Srbije ima izrazito tranzitni karakter, realno je očekivati da pristupanje Konvencijama o zajedničkom tranzitnom postupku i pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom omogući zemlji da ostvari veći profit od tranzita.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker