Lokalna samouprava

Bratislav Ćirić: Počeli smo godišnji remont, za nas u Toplani to je početak nove grejne sezone

Prema svim parametrima na osnovu urađenih analiza grejna sezona u Pirotu, koja je zvanično završena 15. aprila, protekla je bez ijednog dana zastoja u isporuci toplotne energije i havarija. Direktor Toplane, Bratislav Ćirić, kaže da je bilo manjih kvarova na toplovodu koji su u kratkom vremenskom periodu otklanjani, uglavnom noću kada su agregati bili isključeni, ali da je zima bila “uporna”, sa prosečno nižim temperaturama u odnosu na prethodnu, pa je za desetak procenata više energije utrošeno. 

Ovih dana, posle obavezne pripravnosti do 3. maja, počeo je redovan godišnji remont. Uporedo sa tim poslom radi se na pripremi dokumentacije i iznalaženju rešenja za omogućavanje rada Toplane, u dogledno vreme, na biomasu.

gradska toplana pirot

” Posmatrano sa našeg aspekta mogu da izrazim zadovoljstvo da je još jedna uspešna grejna sezona za nama. Svi naši korisnici su tokom cele grejne sezone imali uredno grejanje. Karakteristično za ovu grejnu sezonu je to da smo zabeležili deset do petnaest posto povećanu potrošnju energenta, ali to je posledica dugotrajne zime jer smo od 15. oktobra krenuli sa celodnevnim režimom grejanja, a završili smo 26. ili 27. aprila. Povećana je potrošnja i u individualnim domaćnstvima, bez obzira da li su kao energent koristili struju, drvo ili pelet. U nekim trenucima smo imali i produženo grejanje u vreme hladnijeg talasa”- kaže Ćirić.

bratislav ciric direktor toplane

Odmah posle isteka priravnosti, 3. maja, za radnike Toplane počeo je jedan od najvažnijih poslova – redovan godišnji remont postrojenja. Direktor, Ćirić, kaže da, praktično, već tada za tehnički sektor Toplane počinje nova grejna sezona.

“Mi smo naš sistem držali u funkcionalnom stanju do pre neki dan. Sada, posle isteka tog perioda, za nas, bukvalno, počinje nova grejna sezona, jer treba pripremiti sistem i otkloniti sve nedostatke i slabe tačke koje smo uočili u protekloj grejnoj sezoni. Mi smo već počeli sa remontom u podstanicama. Imaćemo sveobuhvatniji remont u Energani “Senjak” i trudimo se da se maksimalno pripremimo za novu grejnu sezonu. Završavamo i analizu na sekundarnim instalacijama koje su u vlasništvu naših korisnika, i mi ćemo se obratiti stambenim zajednicama sa našim preporukama šta treba uraditi. Svu moguću pomoć i podršku ćemo pružiti građanima na tim poslovima”.

Nedavno završena grejna sezona realizovana je u potpunosti tako što je kao jedini energent korišćen komprimovani prirodni tečni gas. Ove godine u planu su nove investicije i priprema za mogućnost grejanja na biomasu.

” Ono što ćemo prvo raditi jeste rekonstrukcija toplovoda iza zgrade Pirotskog okruga do dvorišta OŠ “Vuk Karadžić”. Javna nabavka je završena i u toku je procedura potpisivanja ugovora. Ceo taj posao ćemo raditi u koordinaciji sa Upravom grada. Radićemo neke nove toplovode kao što je u Ulici Ćirila i Metodija u naselju Senjak. Razgovaraćemo i sa ljudima iz starog Tigrovog naselja kako bismo taj deo naselja uključili u sistem daljinskog grejanja. Što se tiče prelaska na biomasu izradili smo neke inicijalne akte, razgovarali smo nekoliko puta sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima. Za taj projekat imamo veliku podršku grada i gradonačelnika. Sve što je u našoj moći učinićemo da taj projekat realizujemo. Ima pomaka, urađena je studija izvodljivosti i traži se način finansiranja, jer to je veliki projekat koji Toplana iz svojih sredstava ne može da realizuje”- izjavio je, direktor pirotske Toplane, Bratislav Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker