Gradska hronika

Rano otkrivanje tumora dojke u Opštoj bolnici

Opšta bolnica u Pirotu, jedna je od tri zdravstvene ustanove na teritoriji Republike Srbije, koja je  ovih dana, uz dozvolu nadležnog Ministastva zdravlja, osvojila odnosno zaokružila proceduru ranog otkrivanja  tumora dojke!

rano otkrivanje tumora dojke

-Reč je o takozvanoj proceduri “korbiopsiji”, za koju su ispunjeni kadrovski, ali i  tehnički uslovi, tako da će žene  od 50. do 70 godine života, na svake dve godine moći da proverevaju svoje zdravstveno stanje.  Proteklih dana obavljena su dva pregleda i u oba slučaja   su nažalost nalazi bili pozitivni-kaže dr Goran Petrović, direktor Bolnice.

dr Aleksic

Polučasovnu proceduru  oko pregleda u lokalnoj anesteziji i uzimanje uzorka tkiva takozvanim pištoljem pojasnili su radiolozi dr Nenad Zdravković i  dr Dragoslav Aleksić.

U proceduru je uključen Dom zdravlja, odnosno disopanzer za žene, koji će ženama u ovoj životnoj dobi slati pozive za pregled. Onog dana kad im se pregled zakaže biće i obavljen jer ćemo raditi u dve smene. Apelujemo na sve žene da dođu i provere svoje zdravlje. Kompletan pregled ide na teret  Republičkog fonda, a rezultati se znaju praktično odmah. Procedura je bezbolna jer se radi ambulantno  u lokalnoj anesteziji i rade je radiolozi umesto hirurga, kako je to bilo do sada-kažu dr Zdravković i dr Aleksić.

Odziv za dosadašnje preglede mamografom bio je oko 70 odsto što je sasvim zadovoljavajuće.

P.V.

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Zasto se ne pokrece pitanje zaposljavanje lekara u bolnici? Ko ce da radi sve te dijagnisticke procedure za nekoliko godina, obzirom da je prosek godina specijalista 55?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker