Gradska hronika

Bliži se dan odluke za Prvi maj

U četvrtak će, po najavama sindikalnih lidera kompanije “AHA Mura Prvi maj” biti održan sastanak u Pirotu kome će po najavi prisustvovati i ministar privrede. Tada će se znati kakva će biti sudbina fabrike, imajući u vidu da vlasnica Mojca Lukančič nije uplatila obećanih pet miliona evra za dokapitalizaciju i spas fabrike u kojoj radi 1.300 tekstilaca. Gotovo svi radnici pirotske konfekcije danas su se ponovo okupili ispred zgrade opštine Pirot gde je sindikalne lidere i predstavnike radnika primio predsednik opštine Vladan Vasić.

ACA_0568_resize

Po završetku sastanka sa predsednikom Vasićem, Vladica Marinković iz ASNS sindikata kazao je novinarima da radnici praktično više ne mogu ni da rade jer fabrika nema energenata, a takođe, već nekoliko dana račun je u blokadi.

-Mi smo pokazali da želimo da radimo, zato smo se u sredu i vratili u fabriku, ali jednostavno više nemamo šta da tražimo u fabrici jer nema više energenata, račun je u blokadi i došli smo da apelujemo na državu da nam pomogne-kazao je Marinković i dodao da će u četvrtak biti održan sastanak u Pirotu kome će prisustvovati verovatno i ministar privrede.

ACA_0571_resize

Saša Potić iz UGS Nezavisnost kazao je novinarima da radnici nemaju izbora osim da protestuju i da će na taj način, protestima, biti i dočekan ministar.

Predsednik opštine Vladan Vasić ponovio je da opština uprkos želji, nema mogućnosti da pomogne fabrici i radnicima i da su sve oči uprte u državu.

-Država zna u kakvim je problemima fabrika u Pirotu i siguran sam da se radi na iznalaženju rešenja. Situacija je teška i došli smo do momenta kada se radnicima treba saopštili da li fabrika ide u stečaj ili postoji neko rešenje da se sačuvaju radna mesta. Mislim da je četvrtak Dan “D” za fabriku i nadamo se da će država naći rešenje-kazao je Vasić.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker