Vratiti beloglave supove na Staru planinu!

Podelite

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica iz Beograda pokrenula je peticiju sa ciljem da se vrate beloglavi supovi na Staru planinu, koja je nekad bila njihovo prirodno stanište. Ovu inicijativu podržao je i Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković”  iz Beograda.

panorama_staraplanina

Kako se navodi na sajtu Fondacije, beloglavi supovi su se na Staroj planini poslednji put gnezdili 1948. godine.

mapa

-Danas smo u mogućnosti da upravljamo populacijom beloglavog supa u zapadnoj Srbiji i vratimo ovu vrstu u istočnu Srbiju, na Staru planinu, gde se poslednji put gnezdila 1948. godine. Još samo najstariji žitelji Stare planine pamte kako su supovi krstarili nebom u njihovom kraju. Pored važne uloge u prirodi beloglavi sup je vrsta od nacionalnog, obrazovnog i ekonomskog značaja za razvoj ruralnih oblasti i lokalnih zajednica kroz eko-turizma. Vraćanjem iščezle vrste na Staru planinu stvaramo novi kvalitet u našem odnosu prema zaštićenim područjima Srbije. Kapacitet sredine za beloglavog supa na Uvcu je popunjen sa 500 ptica. Usled narušenog staništa beloglavi sup nije više u stanju sam da naseli napušteni prostor, pa ga je potrebno uneti. Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ predložio je program naseljavanja beloglavog supa na Staru planinu i u Republiku Srpsku kao jedinu meru, koja može omogućiti dalji nesmetani rast brojnosti ove ugrožene vrste. U saradnji sa nadležnim institucijama Republike Srpske i Srbije kao i udruženjima građana realizuje se program naseljavanja supa u Republiku Srpsku na Popovo polje. Fondacija za zaštitu ptica grabljivica traži podršku građana za vraćanje beloglavog supa na Staru planinu. Ova dva programa treba uporedno da se odvijaju-navodi se na sajtu Fondacije.

stara planina_115

Peticiju možete potpisati na sledećoj internet strani:

http://vulture.org.rs/p-e-t-i-c-i-j-a-za-povratak-beloglavog-supa-na-staru-planinu/

A.Ć.

grafika S. Marinković

fotografije Aleksandar Ćirić

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1